Двама в борбата за председател на Реформаторския блок

Новините

13-08-2014, 06:58

Снимка:

"Преса"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

"Гражданите" ще препитват кандидатите да оглавят листи

Двама са вече кандидатите за председател на Реформаторския блок. Лидерът на ДСБ Радан Кънев бе предложен от 15 членове на Гражданския съвет преди седмица ден след като подаде оставка като говорител на коалицията. В понеделник пък Националният изпълнителен съвет на СДС номинира за поста лидера си Божидар Лукарски. „Решението е на колективния ни орган и аз няма как да не го изпълня“, каза пред „Преса“ Лукарски.

И допълни, че още миналата седмица по време на неформалната 7-часова лидерска сбирка на по бира е информирал партньорите си, че обмисля да се кандидатира. Конгресът, на който ще стане изборът, ще се проведе на 13 септември. Очакванията са да няма други кандидати. Длъжността председател обаче все още не съществува в правния мир. Работна група тепърва ще я създава чрез промени в коалиционното споразумение. Първото й заседание беше вчера. Предвижда се Изпълнителният съвет да бъде намален до председателите на партии и представител на Гражданския съвет, които да поемат оперативното ръководство.

Гражданският съвет няма да се откаже от правото си да дава последна санкция на решенията в блока и ще се бори за разширяване на правомощията си. В понеделник непартийните в блока са решили да изслушат кандидатите за депутати сред тях. Те ще държат да препитат и водачите на листи.

Предизборно разширяване на блока няма да има. Коалицията ще се регистрира в сегашния си състав в ЦИК. Освен със Зелените и лица от „Протестна мрежа“ се водят разговори за партньорство с Обединените земеделци на Петя Ставрева и отцепилите се от тях Обединени земеделци и демократи на Моньо Христов, с Християндемократическия съюз и Българска нова демокрация на отделилите се от НДСВ Борислав Великов и Атанас Щерев.