ЕК заплаши БЕХ с глоба до 10% от оборота заради пазара на ток

Новините

13-08-2014, 06:16

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Холдингът може да получи същата санкция и заради търговията с природен газ

ЕК "не пожали" служебното правителство и още в първите дни на служебния икономически министър Васил Щонов обяви, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е заплашен от рекордната глоба до 10% от оборота му за последната финансова година. Причината за евентуалната санкция е, че дружеството ограничава търговците на ток, които развиват бизнеса си на свободния пазар. Новината дойде от Брюксел, откъдето обясниха, че подозират холдинга в злоупотреба с господстващо положение на пазара на електроенергия. Според консолидирания отчет на БЕХ приходите му за миналата година са около 5.7 милиарда лева. Констатацията на ЕК е част от разследване за предполагаеми нарушения на антитръстовите правила в ЕС, започнато още през юли 2012 г.

Отделно от това комисарите проучват дали БЕХ и дъщерните му дружества - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", пречат на конкурентите си да получат достъп до газовата инфраструктура, отново в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Ако се докаже подобно нарушение, глобата също е до 10% от оборота на провиненото дружество. Буквално преди няколко дни българският антимонополен орган КЗК наложи на "Булгаргаз" рекордна глоба от 23.3 милиона лева заради това, че е налагал нелоялни търговски условия по договорите за доставка на природен газ.

Все пак БЕХ не е в безизходица по разследването за тока. Към момента ЕК и холдингът са в кореспонденция, а изпращането на становището не предопределя крайния изход на разследването, уточняват от Брюксел.

В конкретния случай става въпрос за териториални ограничения за препродажба на електроенергия, заложени в споразуменията с партньорите на БЕХ, които търгуват на свободния пазар. Подобни условия ограничават свободата на купувачите, смятат в ЕК. На запитване на в. "Сега" от БЕХ обясниха, че въпросните ограничения вече не се прилагали. От там обаче признават, че подобни условия са били налагани от дъщерните дружества на холдинга - НЕК, ТЕЦ "Марица изток-2" и АЕЦ "Козлодуй", но не става ясно с кого. От холдинга уверяват, че ще изготвят анализ и ще отговорят на ЕК през втората половина на годината.

По-рано вчера ресорният министър Васил Щонов коментира пред БНР финансовото здраве на енергийните фирми и напомни, че трябва да се осигури по-добра финансова стабилност на компаниите в сектора. "Основна задача пред нас е финансовото стабилизиране на енергийния сектор, в който са натрупани дългове поради неефективност. През последната една година задълженията на БЕХ са се увеличили", заяви Щонов.

Той обеща решенията в секторите икономика и енергетика да се вземат в условията на прозрачност. Затова и вчера на сайта на министерството се появиха свалените по времето на кабинета "Орешарски" констатации и препоръки на Световната банка и ЕК от времето на миналия служебен кабинет. Преведени на български, те описват драматичната ситуация в българската енергетика, критикуват работата на ДКЕВР и на Българския енергиен холдинг. Все пак, според Щонов, мегаструктурата е нужна на страната ни, за да се осигури по-добра финансова стабилност за енергийните дружества на пазара.

Стабилността в сектора ще бъде гарантирана и чрез енергиен борд, за какъвто от месеци насам настояват от бранша. "Трябва да бъде постигнато съгласие между всички участници в енергийния пазар, за да се изпълнят стъпките за оздравяване на българската енергетика", заяви икономическият министър. В борда ще участват не само заинтересованите страни, но и представители на ЕК, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

 НАДДАВАНЕ

Октомври наближава, а с това и прогнозите за предстоящото увеличение на тока стават все по-шарени. Според бившия депутат Таско Ерменков поскъпването ще е около 10%, докато енергийният експерт Атанас Тасев смята, че то ще стигне 20 на сто. Каквато и да е промяната, тя първо трябва да мине през обществено обсъждане в ДКЕВР. Още отсега бизнесът настоява за преглед на методиката за цените. "Ясно е, че цените ще претърпят промяна, въпросът е тя да е постепенна, по-плавна, но посоката е ясна. Удачно е да се прегледа самата методика - тя в момента не стимулира самите монополни дружества да намаляват своите разходи, напротив, стимулира ги да доказват все по-големи разходи", заяви вчера заместник-председателят на БСК Камен Колев.