В безопасност ли е детето ви в интернет?

Животът

12-08-2014, 16:57

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Митове и факти за мрежата описва британска журналистка Памела Уитби в своята книга

Как да защитим детето си в мрежата и митове и факти за интернет е описала британската журналистка Памела Уитби. Достъпно написаните съвети са издадени в книга й "В безопасност ли е детето ви в интернет?". Семейният наръчник помага на родителите да получат практични отговори на наболели въпроси, произтичащи от безпрецедентното навлизане в живота ни на дигиталните технологии.

Уитби е британски независим журналист. Сътрудничила на водещи медии като Би Би Си и "Обзървър", широката сфера на интересите й се простира от политическата сцена до колоритните пътешествия в различни краища на света. Книгата й е плод на обширните й проучвания сред децата, техните родители, различни институции и личности, свързани с проблема.

"Децата ще поемат рискове и ще прекрачват граници – някои повече от други – и е наше задължение да се уверим, че са защитени. Не бива да ги контролираме, но трябва да държим юздите и с това нямаме предвид налагане на драконовски мерки – те просто не вършат работа", пише Уитби. Тя развенчава и някои от митовете за мрежата.

Мит: Педофилите могат лесно да бъдат разпознати по похотливото им поведение в интернет.
Факт: Педофилите умеят да се прикриват, като избягват използването на терминология, която може да бъде прихваната от филтриращи програми.

Мит: Интернет е изцяло отговорен за ранното сексуално съзряване на децата.
Факт: Телевизията все още се ползва с най-силно влияние сред британските деца; 24% от децата на възраст между девет и шестнадесет години са виждали образи със сексуално съдържание по телевизията, над два пъти повече от онези, които са виждали такива образи онлайн .

Мит: Игрите правят детето ми мързеливо и го отвличат от домашните му.
Факт: Децата, на които им е разрешено известно време да играят игри, подходящи за тяхната възраст, са статистически по-склонни да пишат домашните си и да се упражняват. Игрите могат да служат и като средство за облекчаване на стреса .

Мит: Филтриращите и контролиращи програми, произведени от изпитан производител, са достатъчни, за да опазят детето ми в интернет.
Факт: Инсталирането на подходящ софтуер е добра първа стъпка, но няма нещо, което може да замести разговора с детето ви за това, кое е уместно и кое не.

Мит: Социалните мрежи като Фейсбук ще направят моя тийнейджър необщителен.
Факт: Изследванията показват, че хората, които са активни в социалните мрежи, са социално активни и в реалния свят.