Болниците ни бъкат от инфекции

Животът

12-08-2014, 06:53

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На книга са "чисти", защото заразите се проявяват след изписването

Българските болници бъкат от вътрешноболнични инфекции, които докарват редица заболявания. Някои от тях могат да се окажат много опасни и дори смъртоносни. Това съобщи за „Монитор” проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-безобидните от тях са ентероколитите и всякакви стомашно-чревни заболявания, бактериалните пневмонии обаче могат да убият човек. Лечебните заведения тушират инфекциите с прекомерното лечение с антибиотици. По този показател ние сме на трето място в европейската класация. Според специалистите по фармакология това е основната причина все повече хора да стават резистентни към тези лекарства.

Краткият болничен престои прави така, че вътрешноболничните инфекции се проявяват, след като пациентът бъде изписан и си е вкъщи. Така те остават нерегистрирани и лечебните заведения се водят „чисти”. Обикновено към 15-ия ден, след като си е у дома, човек се разболява от пневмонии, урофилия - инфекция на пикочните пътища и всякакви други болести, причинени от зарази, донесени от клиниките. Към 30-ия ден обикновено се проявяват вътрешноболничните инфекции, пипнати в хирургиите. При имплантирането на стави те могат да се проявят дори след една година.Заниженият контрол, от една страна, и липсата на ремонти, от друга, са причините за тях.

В повечето операционни въздухът не е стерилен. Освен това, вместо дестилирана вода се използва вода от чешмата.

Когато се изолират някакви „коки”, които са най-честите причинители на стомашно-чревните заболявания, вината се стоварва върху медсестрите и санитарките, които отнасят глобите, посочи проф. Тодор Кантарджиев. По думите му, вътрешноболничните инфекции не са само в резултат на занижени хигиенно-санитарни норми, но и в липсата на регулация за употребата на антибиотици, с които те се потискат. В подкрепа на твърдението си, той посочи факта, че 62 на сто от българските пациенти са на силни антибиотици от хоспитализацията до изписването си. Рядко преди да им се изпишат, на болните се прави т. нар. антибиограма.