Зам.-кмет дава уроци по правопис на природозащитничка

Мисия Варна

11-08-2014, 22:20

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Гражданка пише на властта, тя й отговаря

Прелюбопитна кореспонденция между зам.-кмета Тодор Иванов и защитничка на животните можеше да бъде прочетена днес във Фейсбук. Писмата разпространи самата Маргарита Атанасова. Макар да направи това от фалшив профил, тя подробно обясни, че цитираната в текстовете е именно тя.

"Във връзка с постъпилите в деловодството на Община Варна Ваши писмени изявления, Ви уведомявам следното:

1. Всички, без изключение, изобилстват от груби правописни, пунктуационни, стилистични и смислови грешки. Те са толкова много, че е изключително трудно да се разгадае със сигурност какво точно сте искали да напишете.
Освен всичко изброено, написаното от Вас съдържа неверни твърдения, основани на неизвестни за нас "данни", които Вие интерпретирате по начин, изключващ нормалната логика. Това, прибавено към неразбираемите Ви текстове, още повече затруднява "разчитането" на смисъла, който влагате или си мислите, че влагате в писанията си. По тази причина не очаквайте от общинската администрация адекватни отговори. Няма как на безсмислени въпроси да дадеш смислен отговор.
Ясно изразени в писмата Ви са само грубият тон, обидните квалификации и необясними провокативни обвинения
...
Служителите на общинската администрация нямат ангажимент да разгадават смисъла на онова, което сте искали да изразите в писанията си. А и не биха могли да го правят обективно. Моля, променете начина, по който пишете. Обмисляйте добре съдържанието на това, което искате да изложите, и едва тогава го оформяйте в писмен вид. Обърнете внимание на правописа, пунктуацията, морфологията и синтаксиса в изреченията. За тази цел, бихте могли да ползвате учебниците по Български език за началните училищни класове".

Това пише Тодор Иванов в отговор от 5 страници до известната с поетичните си изяви по време на февруарските протести миналата година Маргарита Атанасова. Възрастната дама е написала до общинската администрация серия от жалби, касаещи работата на общинския кучкарник в Каменар. Особено гневна е тя за случая, в който не е допусната до клетките. "Приключението" може да бъде видяно в youtube, запечатано в пълнометражен филм. Въпреки забележките върху стила и формата Иванов отговаря в писмото на всички поставени от нея въпроси. 

Ето и няколко цитата от жалбите на г-жа Атанасова с оригиналния им правопис: към "днескашна дата" тя е категорична, че действията на администрацията я навеждат "на мисълта че умишлено се упитвате да възвърнете сваленият Иван Радев".

Друг сигнал тя започва така: "Използвайки че съм болна и не мога да опонирам на скалапения правилник който е пълна изцепка в много отношения сте го дали и на кмета ИВАН ПОРТНИХ да го подпише".

Протестирайки срещу забраната да се снима без разрешение в кучкарника, тя пише: "АЗ МАРГАРИТА АТАНАСОВА ЗАЯВЯВАМ ПУБЛИЧНО-ЩЕ ВЛЯЗА С ЧАСТНИ МЕДИИ БЕЗ ДА ВИ ИСКАМ СПЕЦИАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СНИМАНЕ-ЕЛАТЕ И МЕ АРЕСТУВАЙТЕ. Така поне ще ме узаконите като светица".

В отговора си зам.-кметът коментира и едно от неспирните изказвания на г-жа Атанасова по време на пленарните заседания на Общинския съвет, в което тя казва: "Г-н Тодор Иванов е приложил един правилник, който го е качил в сайта на общината. Искам да обясним, че правилник за вътрешен ред на община Каменар не е место, където трябва да се изнесе учебник по икономика. Написани са цели дялове".

По повод отразения във филма опит за влизане в кучкарника гражданките пише: "С жалба от 14.03.2014 г. за самооправство и действия с физическо насилие над личността ми, моля да ми се предоставят трите имена и адресните регистрации на хората, които са участвали в тези батални сцени за да си потърся правата по съдебен път... На временната управителка, която се държи като примадона,... на служителя, който... доста черен изглежда и е от малцинствата, защото най - безпардонно ме удари в раната,... на нощния пазач, който заплашва че ще бъда убита а после започва да употребява цинизми и да ме плаши с атрибутите си от гащите".

Част от кореспонденцията си с общината поетесата подписва с "гражданин свободен в РБ суверен и на тази страна".