20 интересни факта за поведението на човека

Животът

11-08-2014, 15:12

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Приятната честна външност може лесно да ни подведе

1. Хората с високо ниво на тестостерона изпитват удоволствие от гнева на другите.

2. Стремежът да унижават другите е породен най-често от липсата на увереност в себе си. При това хората вярват, че тяхното негативно мнение за другите е искрено и няма никаква връзка с пониженото им самочувствие.

3. Унижаването на другите ни помага да си върнем самочувствието, да променим оценката за самите себе си.

4. Върху поведението на хората влияние оказват физическите усещания. Например, има неразривна асоциация между усещането за тяжест и "важност", "сериозност", "стойност". Хората оценяват човека като сериозен и стабилен, ако разработката му е в дебела, тежка папка и обратно.

5. Също така чувството за твърдост и неудобство прави хората по-малко гъвкави. Седящите на твърд стол са по-неотстъпчиви при преговори. Усещането за неравна повърхност поражда у хората чувство за сложност в отношенията, а студът е тясно свързан с чувството за самота.

6. Хората са склонни да извършат аморални постъпки или да не изпълнят нечия молба за помощ, ако за това не е необходимо усилие или не се налага да откажат помощ директно.

7. Поведението на повечето хора обаче е нормално, когато трябва да вземат морално решение пред някого. На директна молба за помощ, за дарение или събиране на подписи за някаква кауза хората отказват по-рядко.

8. Лъжата изисква повече ментални усилия. Човек трябва едновременно да задържи в главата си лъжата - за да я изрича, и истината - за да я скрива. В резултат от това той произнася прости изречения и трудно проявява съобразителност.

9. Когато някой ги наблюдава, обикновено хората се държат по-добре. Достатъчно е дори да се окачи фотография на очи в столовата на самообслужване и повече хора ще започнат да прибират използваните съдове.

10. При това поведението влияе на морала. Хората, излъгали или измамили някого, или пък извършили друга неморална постъпка, след това по друг начин оценяват какво е добро и какво е зло.

11. Приятната честна външност може лесно да ни подведе. Хората най-често са склонни да се доверят на външността, отколкото на искреността. Дори професионалисти в 86% от случаите приемат за честни хора лъжци с искрени маниери.

12. Външността играе огромна роля дори при избора на политици. Избирателите си правят изводи за компетентността на политиците по физическата им привлекателност. Разбира се, несъзнателно.

13. По-успелите и по-богатите се смятат за по-умни, по-мъдри и т.н. и обратно. И много често хората са склонни да мислят, че тези, които са постигнали успех в живота и онези, които страдат, заслужават съдбата си.

14. Щастлив е не този, който има много пари, а онзи, който има повече от съседа. Отчасти на това се основава неудовлетворението от многото пари. Хората постоянно се сравняват с другите. Забогатявайки, те започват да се движат в нови кръгове, където парите на другите са още повече.

15. Гневът засилва желанието за придобиване. Хората полагат повече усилия за притежаване на обекта, който се асоциира със сърдито лице. Преди това се смяташе за качество на положителните емоции.

16. Колкото по-сложно е решението, което трябва да вземат, толкова повече хората са склонни да оставят нещата каквито са. Ако в магазина има твърде голям избор на стоки, хората трудно могат да преценят кое е най-добро - и си тръгват без покупки.

17. Когато чувстваме, че не контролираме случващото се, ние сме склонни да виждаме несъществуващи закономерности в несвързани помежду си картини и да повярваме в теорията за конспирациите.

18. Хората обикновено съжаляват за бързо приетите решения, дори ако резултатите са добри за тях. При това е важно не фактическото време за вземането на решение, важно е дали човек чувства, че времето е било достатъчно.

19. Не всички рискове се приемат еднакво. Един и същи човек може смело да скача с парашут, но се страхува да възрази на шефа си. Или пък може да дресираш тигри, а да се стесняваш да предложиш на жената, която харесваш.

20. Скуката има и светла страна. Скучаещите хора много често търсят възможност да извършат добри дела, защото развлеченията са им омръзнали и чувстват необходимост да осмислят живота си.

(thepo.st)