Социалният министър иска криминализиране на неплащането на осигуровки

Парите

11-08-2014, 10:35

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Служебното правителство може да коригира енергийните помощи, ако цената на тока бъде повишена по-рязко

Да се криминализира неплащането на социалните осигуровки, ще предложи на заседание на Консултативния съвет по пенсионната реформа социалният министър в служебния кабинет Йордан Христосков, съобщи той пред БНТ. Самият Консултативен съвет ще започне работа до края на тази седмица и в него ще влязат само експерти, като за времето на служебното правителство, съветът ще трябва да предложи няколко варианта за пенсионна реформа.

Има още резерви по отношение на събираемостта на осигуровките и това ще се коментира с директора на Националната агенция по приходите, смята Христосков. Той смята, че данъчните се съсредоточават повече върху събираемостта на данъците, а не толкова на осигуровките. "През тази година заложените приходи от здравни и социални осигуровки ще бъдат изпълнени, макар и с малък дефицит по отношение на социалните осигуровки, има обаче резерви, защото всички изследвания показват, че сивата икономика е над 30%", каза още служебният министър.

Той похвали въвеждането на "швейцарското правило" за осъвременяване на пенсиите, което направи кабинетът "Орешарски". Според него увеличаването на възрастта за пенсиониране трябва да бъде обмислено внимателно. Един от факторите за увеличаване на възрастта е прогнозата за увеличаването на продължителността на живота. Трябва да има и предсказуемост на действията, категоричен беше служебният министър. Автоматичното увеличаване на възрастта или увеличаване, продиктувано по финансови причини, защото няма пари за пенсии, не е работещ вариант, обясни Христосков. Тогава хората търсят обиколни пътища – кандидатстват за инвалидни пенсии, търсят начини за ранно пенсиониране и други начини, посочи експертът.

Служебното правителство ще обмисли коригиране на енергийните помощи, ако цената на тока бъде повишена по-рязко от очакваното от 1 октомври, обясни още Христосков. 325-те лева, които се изплащат на пострадалите в Мизия, са само неотложна помощ – за храни и облекло, коментира социалният министър. Той очаква около 1150 души да получат тази неотложна помощ. "Това не е съществената помощ за това, че хората са загубили имуществото си и домовете си", допълни обаче Христосков.

745 души по временна заетост работят за почистването на Мизия, а общините имат още по-голям ресурс. В този регион има около 2 хил. души, които получават социални помощи и те могат в рамките на 14 дни по 4 часа дневно да полагат обществено полезен труд. Тези хора могат да помогнат за нормализиране на живота в града, препоръча служебният министър.