Бързите кредити пак скъпи с такса "поръчител"

Новините

11-08-2014, 06:39

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Неустойка за SMS замести удръжката за просрочие

Нови такси и комисиони заместиха високите лихви по бързите кредити. Компаниите са ги нарекли “поръчител” и “покана”, като втората бе въведена на мястото на рекордните неустойки при просрочие. От 23 юли таванът на лихвите при бързите заеми може да е до малко над 50%. Заради новите такси цената на тези заеми практически не падна.

Промяна

Доскоро компаниите за бързи кредити начисляваха годишен процент на разходите (ГПР) от порядъка на 300%-400%, а в някои случаи и над 1000% годишно. Поправките в закона за потребителския кредит трябваше да ограничат това, като бетонират показателя ГПР, който включва както лихвите, така и таксите, на малко над 50%. Кредиторите обаче успяха да избегнат ограничението с нови плащания, които не се включват в ГПР.

Поръчител

Новата такса “поръчител” има най-разнообразни форми. “Компаниите масово изискват поръчители, но условията към тях са толкова сериозни, че реално целта е клиентът да се откаже сам от тази опция. И да се съгласи да подпише договор за гарантиране на заема с външна компания, посочена от фирмата за бързи пари”, коментираха банкери пред “Труд”. Подписването става срещу съответна такса. Тя практически оскъпява кредита с 4 до 6 пъти над разрешеното по закон, сочи сравнение на офертите на различните компании на пазара.

Тарифа

Например в една от фирмите, ако човек вземе на кредит 1000 лв. за срок от 1 г., като е предоставил обезпечение, той ще трябва да върне общо 1224 лв. в края на периода. Ако обаче не намери поръчители, сумата набъбва до 2400 лв. Това означава, че в първия случай цената на заема е 224 лв., а във втория - 1400 лв., т. е. 6 пъти по-висока. В друга от компаниите вноските за 12-месечен заем в размер на 1000 лв. са по 103 лв., т. е. оскъпяването е 236 лв., но при липсата на обезпечение то скача на 1040 лв. В трета компания оскъпяването на 8-месечен кредит от 1000 лв. излиза 115 лв. с поръчители и 1064 лв. - без.

Някои фирми освен задължителните поръчители начисляват и застраховка върху изтеглената сума. Така, вземайки 1000 лева, плащате 1512 лева за застраховка и 235,76 лева лихва. Заедно с главницата в крайна сметка сумата набъбва на 2748 лева.

Условия

Обикновено изискването е двамата поръчители да се осигурят в рамките на 3 до 5 дни от сключването на договора за кредит. Всеки от тях трябва да има доказан доход (който в една от компаниите е поне 1500 лв. на месец) и безсрочен трудов договор. Обезпечението може да бъде и банкова гаранция. Единици са клиентите, които биха отговорили на подобни тежки изисквания. Така в масовия случай се стига до фирма гарант. Тя може да бъде както българско, така и чуждо дружество. В една от компаниите например фирмата, която осигурява въпросната “защита” на кредитополучателя, е естонска.

Така, за да изтегли кредита, потребителят трябва да сключи допълнителен договор, с който фирмата за бързи пари осигурява поръчителство от името и за сметка на въпросния клиент от дружество, предоставящо гаранционни услуги. Стойността на гаранцията става част от месечната погасителна вноска по кредита.

Освен че дължи неустойка, ако не доведе поръчител, заемът на гражданина може да бъде прехвърлен към външни агенции за събиране на вземания. Платите ли 20 лева, ще забавите това неприятно събитие с 20 дни. Ако в деня на падежа не успеете да намерите пари за вноската си, от кредитните дружества предоставят опция да преместите датата. Това обаче ще ви излезе скъпо. За 15 дни таксата ще възлиза на 20% от размера на заетата сума и 35% за 30 дни.

Неустойка за смс удръжката за просрочие

От 23 юли фирмите за бързи кредити нямат право да начисляват рекордни неустойки за просрочие. Те могат да бъдат до размера на законната лихва, т.е. около 10% на годишна база. За 10 дни просрочие на вноска от 100 лв. това прави около 30 ст.

Затова компаниите са въвели различни такси за напомнянето за забавена вноска. В едно от дружествата тя е 2,40 лв., ако е с есемес, и 36 лв. - ако е с писмо или покана. В друга компания има уведомление, което струва 10 лв.

Има и други такси. Експресното разглеждане на искането за кредит струва от 5 до 50 лв. В една от компаниите се плаща такса “гаранция за изпълнение” в размер на 3,5% от размера на кредита. Някои имат и такса за обработка и съхранение на документи от 5 лева.

Заемът може да се изтегли и дистанционно

Не е тайна, че хората, вземащи бърз кредит, се нуждаят спешно от пари. Често са закъсали и средствата им трябват в рамките на ден. Фирмите за бързи кредити откликват буквално за минути, като отпускат заема светкавично. Любезни служители бодро обясниха пред репортер на “Труд” колко изгодна сделка сключва и как ГПР е “само” 49,99% при допустими малко над 50%. Междувременно успокояват, че разполага с достатъчно време да доведе поръчители и ако го стори, кредитът си е направо “безлихвен”. Дребната подробност е, че продуктът е безлихвен, ако върнете парите 5 дни след като сте ги взели, тоест в т.нар. гратисен период, в който можете да се откажете от заема, без да дължите неустойки.

В момента подписването на договор за бърз заем е практически невъзможно другаде освен в офисите на фирмите за бързи кредити, електронно на сайтовете им или по телефона. Преди това ставаше и в офиси на компании партньори на кредитните.

Заем в момента може да се тегли без проблем и дистанционно. Попълва се формуляр, а на посочения от кандидата имейл адрес се изпращат общите условия плюс два предварителни договора за кредит и за гарант. От компанията изпращат есемес с идентификационен номер. Той се попълва в сайта и е валиден един час. Въвеждането на кода се счита за подписване на договор. След това от фирмата проверяват достоверността на предоставените от клиента данни и платежоспособността му.