300 наши открития отиват в Лувъра

Туризъм

10-08-2014, 08:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Учени от музея в Париж проучват останките от древна Аполония

300 наши археологически находки отиват в Лувъра догодина. Изложбата ще бъде от 15 април до 20 юли, съобщи Тотко Стоянов, зам.-декан на Историческия факултет в СУ. "Тогава туристи от целия свят ще посетят музея. Това е едно грандиозно събитие за Лувъра, за Франция, но и за България", каза с гордост ученият. И допълни, че 10 млн. минават през залите на музея всяка година. "Пространството ограничава находките, въпреки че те са доста впечатляващо количество", коментира Стоянов пред Фокус. И обясни, че идеята е балансирано да бъдат представени всички компоненти.

Изключително ценни артефакти от района на Созопол са черешката на тортата на националната изложба, която ще гостува в Лувъра. Ще бъдат показани предмети от монументалната, религиозна и гражданска архитектура, от богати гробове и гробни комплекси. "В Лувъра ще бъдат изложени някои от най-важните комплекси, богати гробове на тракийски царе, аристократи от Одринското царство и от териториите на гети и трибали", каза вчера доц. Милена Тонкова от БАН. Посетителите ще могат да видят целия гроб на Севт III, Панагюрското съкровище, известното съкровище от Борово, ще има много находки от съкровището от Рогозен.

"Вече има сключен договор между Лувъра и Археологическия институт в София за многогодишни проучвания в Созопол на останките от древната Аполония", коментира доц. Милена Тонкова. "Разкопките в района на Созопол ще продължат през август месец", каза тя.