Деца на бивши величия в червените листи

Новините

10-08-2014, 07:41

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сред имената са дъщерите на Нора Ананиева и Павел Матев

Деца на бивши партийни величия влизат на избираеми места в червените листи в София. Това стана ясно след градската конференция на столичните социалисти , на която с тайно гласуване бяха подредени списъците за кандидатдепутати от второто място надолу.

Водачите в трите софийски района ще бъдат избрани от Националния съвет следващата седмица. За 23 МИР се спрягаРумен Овчаров, за 24 МИР -Стефан Данаилов или Кристиан Вигенин, а 25 МИР традиционно се води от лидера на партиятаМихаил Миков, но вчера заявка за мястото даде и заместникът муЯнаки Стоилов, който бе класиран първи в гласуването за района. 

Делегатите посочиха като първи за 23 МИР досегашния депутат Жельо Бойчев. Веднага след него се нарежда синът на социолога Михаил Мирчев - Стоян. Младият икономист беше 

и в миналите листи, но на неизбираемото 30-о място. Сега Стоян Мирчев има шанс да продължи делото на дядо си, чието име носи, който бе член на ЦК на БКП и депутат в последното ВНС.

Известни деца са и в листата на 24 МИР. На 7-о място е дъщерята на Нора Ананиева Ана. Адвокатката се бори и за предното НС, но от 11-о място.

След нея е дъщерята на поета и функционер на БКП Павел Матев Уляна. Вчера делегати представиха режисьорката на Румен Овчаров. Следващ е внукът и съименник на Георги Димитров, който на миналите избори игра от името на партия “Българската левица”. Първи пък бе класиран ексдепутатът Георги Свиленски.

Много от кандидатите отидоха на балотаж. В листите са ексдепутатът от Бизнес блока на Жорж Ганчев Радослав Каратанчев и правозащитникът и бивш съветник на Сергей Станишев като премиер по ромските въпроси Румян Русинов.

След пленума на червените в петък и на градската конференция вчера се чуха остри думи срещу Драгомир Стойнев. Бившият министър на енергетиката обаче не бе в залата, за да се защити.

БСП да не допуска в листите си хора, заради които ще се налага да се обяснява, иначе няма да се представи добре, поиска социологът Юрий Асланов. Тези избори били съдбоносни, защото “партията е болна, но не е на смъртно легло”.

Румен Овчаров пък призна, че е говорил с Миков за отстраняването на Стойнев от ръководството. Всеки трябва да носи отговорност за решенията си, но лидерът не пожела да се откриват нови фронтове и избра междинен път, разказа той. Овчаров предупреди, че резултатите на БСП в София няма да са високи. Миналата година хората ни гласуваха доверие, защото се надяваха на промяна, а сега виждат, че връщаме Борисов на бял кон, каза Овчаров. 

На остри нападки, най-вече за Украйна, трябваше да отговаря пък бившият външен министър Кристиан Вигенин. Сергей Станишев пропусна конференцията, въпреки че е делегат.