Проверяват 400 строежа за безопасни условия на труд

Стартира извънредна кампания за превенция на злополуките в сектор "Строителство"

За първите шест месеца са регистрирани 102 трудови злополуки в сектор "Строителство", от които девет са с летален изход. Това показват данните за състоянието на трудовия травматизъм. 4 от смъртните случаи са в резултат на свличане на земни маси. Висок е и относителният дял на злополуките, вследствие падане от височина при необезопасени контури на плочи, необезопасени стълбища и технологични отвори в конструктивни елементи на сградите и строителни скелета.

Заради зачестилите случаи на тежки инциденти в сектор "Строителство"Главна инспекция по труда стартира от 11 август извънредна информационна и инспекционна кампания. Ще бъдат проверени над 400 предприятия, извършващи строителни дейности в цялата страна. Сериозно внимание ще бъде отделено на информираността на работодателите и длъжностните лица как да осигурят по-безопасни и здравословни условия на труд на работниците и служителите си.

Предпоставки за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки, изкопи и електрически инсталации; неправилно боравене с машини, инструменти, електрически уреди; неправилно изградени и нестабилно фиксирани скелета и др. Те могат да доведат до падания от височина, до инциденти, предизвикани от свличане на земни маси, до удари от падащи предмети, до поражения от електрически ток. Почти винаги подобни злополуки водят до тежки увреждания и дори смърт.

Проверките в рамките на кампанията ще се извършват от специално подготвени инспектори до 30 септември. На извънреден контрол ще подлежат задължително и обекти, на територията на които са станали трудови злополуки, довели до инвалидност или смърт, въпреки че те със сигурност са проверявани във връзка с инцидентите. Всички проверени обекти ще подлежат и на последващ контрол, за да се установи дали са изпълнени предписанията на инспекторите по труда за отстраняване на нередностите.

На място, от инспекторите по труда, и от сайта на Главна инспекция по труда работодателите ще бъдат информирани за наличните онлайн материали, които могат да им помогнат да подобрят условията на труд в своите предприятия, и начинът за достъп до тях.