Партиите имат три седмици да наредят листите за вота

Новините

09-08-2014, 08:31

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На 5 септември започва официалната предизборна кампания

С три седмици разполагат партиите и коалициите, за да наредят парламентарните листи, показва одобрената от ЦИК хронограма за изборите. Крайният срок за регистрация на кандидатските листи е 2 септември. До 20 август пък политическите формации трябва да се регистрират в ЦИК за участие във вота на 5 октомври. Дотогава ще бъдат определени и правилата за провеждане на предизборната кампания, както и средствата по т.нар. медийни пакети.

Графикът за подготовка на изборния процес вече тече. Още днес външното министерство трябва да бъде известено за условията, при които ще се откриват избирателните секции извън страната, и за реда за гласуване там. Служебното правителство има два дни да приеме план-сметката за вота, считано от днес. До неделя партиите трябва да направят предложенията си за членове на РИК. Пак тогава трябва да бъде обявен и броят на мандатите за всеки избирателен район.

До този момент ЦИК вече определи структурата и съдържанието на единната номерация на избирателните секции, а в момента областните управители провеждат публични консултации за съставите на РИК, които трябва да се регистрират до 15 август.

До 25 август медиите трябва да обявят на интернет страниците си условията, реда и тарифите за отразяване на кампанията. Тегленето на жребия за номера в интегралната бюлетина е предвидено за 3 септември, а техническият образец на бюлетината ще бъде одобрен на 4 септември. Ден по-късно стартира официално предизборната кампания. 20 септември е срокът, в който избиратели с различен настоящ и постоянен адрес могат да се допишат в списъците по настоящ адрес.