Имаме газ за над 3 месеца

Новините

09-08-2014, 08:09

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Украйна пак плаши да спре транзита на синьо гориво за Европа

В подземното газохранилище "Чирен" има около 415 млн. куб. метра природен газ, които в зависимост от потреблението могат да осигурят страната за значителен период. Това заяви специално за "Стандарт" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков по повод заплахата на Украйна да прекрати транзита на руски газ към Европа. Тя е част от предложението на премиера на Украйна Арсений Яценюк страната му да наложи 26 санкции срещу Русия, за което съобщиха световните агенции. Кабинетът в Киев ще внесе предложението за санкции за одобрение във Върховната рада на Украйна.

Максималното количество, което може да се тегли от газохранилището "Чирен" на ден, е до 4,2 млн. куб. метра, обясни Темелков. Това би задоволило потреблението на природен газ в страната, което в момента е ниско, коментира шефът на "Булгартрансгаз". Това се отнася за всички потребители, които са чувствителни към доставките на природен газ, и то за дълъг период от време, категоричен бе Темелков.

При максимален дневен дебит от "Чирен" нагнетеното количество ще стигне за 100 дни, но с намаляване на количеството газ в хранилището пада и дебитът, обясни Темелков. Правителството в Киев ще внесе в Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) списък със 172-ма граждани на Русия и други страни, както и с 65 юридически лица, за налагане на санкции. Това съобщи премиерът Яценюк пред журналисти в Киев. В проектозакона за ограниченията на кабинета са заложени и други санкции срещу Русия като замразяване на активи, спиране на предприемаческа дейност, забрана за участие в приватизация, отнемане на лицензи, пълна или частична забрана за транзит на всякакви видове ресурси. Очаква се на 12 август Върховната рада на Украйна да гласува и одобри наказателните мерки. Ако Украйна наистина спре транзита на руски газ, това ще засегне най-вече доставките за България, Гърция и Македония, както и около половината от количеството гориво за Турция.