Гражданските питания - в точка последна

Мисия Варна

08-08-2014, 18:55

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Общинският съвет приема нови правила за работата си

Изказванията на граждани вече ще присъстват като последна точка в дневния ред на пленарните заседания на Общинския съвет, стана ясно днес от заседанието на комисията, отговаряща за промените в правилника за работа на местния парламент.

Каква беше практиката досега? Допреди година на сесии имаха право да се изказват само общинските съветници и поканените от тях представители на администрацията. Специална точка в дневния ред е посветена на отговорите на кмета. Всички останали можеха да получат думата единствено след гласуване на общинските съветници за това. Те, например, отказаха да чуят д-р Красимир Петров, тогава депутат, когато поиска да се изкаже по повод продажбата на земята, върху която е построена Окръжна болница.

След фервуарските протести миналата година на граждани беше разрешено не само да присъстват на заседанията на комисиите, но и да вземат думата и на сесии: при обсъждането на дневния ред, при въпросите към кмета, по отношение на различните предложения от комисии и т.н.

Какво на практика се получаваше? На сесиите присъстват едни и същи "активисти", които имат мнение, изказване, критика по всички въпроси и държат непременно да ги споделят. Доста често тези изказвания са далеч от всякаква логика, показват непознаване на казуса, закона, да не говорим за откровено неадекватните. Заради тях нечути остават другите: смислени, добре подготвени, обосновани и възпитано представени. А също и сигнали за нарушения и неуредици, които намират решението си след изказването. Гражданите най-често напират да се изказват по всяко време на пленарното заседание, подробности като ред и процедура рядко ги впечатляват - нали са си отвоювали правото да говорят в Пленарна зала, е тяхната логика. Някои са откровено агресивни.

По принцип всичките 51 общински съветници също са граждани, избрани да представляват останалите варненци. Именно те трябва да са тези, които да чуят всеки сигнал, предложение, неволя на избирателите си и - според закона и реда в Общинския съвет, които са длъжни добре да познават, да ги представят или не в Пленарна зала.

Тази връзка - избраник-избиратели, обаче отдавна е прекъсната. Особено за сегашния общински съвет, който дори е в намален състав след като Веселин Марешки оттегли избраниците си от местния парламент. Приемните на съветниците също са рядкост - правят ги - поне публично обявени, единствено ГЕРБ и БСП. Така съветниците сами стигнаха до положението да са принудени да изслушват всеки, решил, че има какво да каже на микрофона в зала Пленарна.

Само че присъствието на сесия не винаги е достатъчно, за да стане ясно какво точно обсъждат съветниците - предложенията се четат с номера и в телеграфен стил. Подробностите са минали по време на дебатите в ресорните комисии, детайлите са в документите, изпратени по електронен път на съветниците и медиите. И макар заседанията на комисиите да са отворени за всички, там извън "дежурните заподозрени" - съветници и журналисти, рядко има други. Естествено, че малцина са тези, които могат да си позволят да избягат от работа, за да слушат дебатите в комисиите, а след това и да висят цял ден на сесия. Но час за среща с предпочитан съветник, за да потърси решение на проблема си, всеки може да отдели.

Следователно пак се връщаме към представителните функции на съветниците - но не в смисъла да се пъчат гордо по официални събития, а да представляват тези, които са ги избрали и нямат възможност да са винаги в час по всички общински дела. Но това е въпрос на доверие, което отдавна и, може би, съзнателно е скъсано.

Така се стигна до патовото решение, което ще бъде подложено на гласуване на следващата сесия: дискусията с гражданите да се провежда като последна точка. Ако има кой да я слуша след дневен ред от няколко страници. Сега Общинският съвет ще трябва да допълва правилника си с нови наказания - съветниците да губят възнагражденията си не само за закъснение, но и за тръгване преди последната точка.

Апропо, днес ресорната комисия одобри и дисциплинарни мерки при нарушаване на реда по време на сесия на Общинския съвет. Те ще се прилагат и за съветниците, и за гражданите. След дебат и гласуване наказанията, които останаха, са: забележка и отнемане на думата. Предложението за крайна мярка: отстраняване от заседание и съответно отнемане на възнаграждението на съветника за съответната общинска сесия, не беше прието - нямало нужда, съветниците не били чак толкова невъздържани.