Радан Кънев обжалва разрешението за строеж за Паша дере

Мисия Варна

08-08-2014, 17:27

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Сдружение "Гражданска лига за България" също оспорва и законосъобразността на решението, и допуснатото предварителното изпълнение

Днес обжалвам строителното разрешение за "Южен поток", Паша Дере. Призовавам кмета на Варна също да обжалва, срокът да спрем грабежа е днес, обяви в профила си във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев..

Две жалби са били подадени до ВАС днес, казаха от МРРБ. Решението за издаване на разрешително за строеж на два обекта-единият от които на Паша дере, вкл. и път към двата, бе подписано в "12 без 5" от ексминистър Десислава Терзиева, но бе публикувано в Държавен вестник на 5 август. Жалбите срещу него са от името на Сдружение "Гражданска лига за България" и от името на Радан Кънев от Реформаторския блок.

И двете жалби оспорват както законосъобразността на издаденото разрешение за строеж на газопровода "Южен поток", така и предварителното му изпълнение, се посочва в прессъобщението на ведомството.

Министърът не може да отмени сам издаденото разрешение за строеж, заявяват от ведомството като се позовават на действащото законодателство.Според Закона за устройство на територията дори и в хипотезата на подадена жалба, министърът на регионалното развитие няма законови правомощия да преразгледа въпроса и да оттегли сам издадения акт", се посочва още в съобщението.

Предварителното изпълнение е можело да се обжалва в 3-дневен срок, докато за самото разрешително за строеж срокът е 14-дневен. В тази ситуация единственият компетентен орган, който може да се произнесе дали строителното разрешение е законосъобразно, е Върховният административен съд.

"В хода на съдебното производство съдът преценява дали жалбата е подадена в законоустановения срок, дали е от заинтересувано лице и дали е основателна", уточняват от МРР", като допълват, че срещу разрешителното за строеж може да бъде подаден и протест от прокурор.