Вносителят на клинкера: Варна ще има прекрасен център

Мисия Варна

08-08-2014, 17:16

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

В началото имало доста пропуски, но те вече са поправени и се работи както трябва

Вече всичко е наред с работата по централната градска част на Варна, уверява в интервю за Дарик Ивайло Терзийски, представител на немския производител на клинкерни павета Abc-Klinker-Gruppe – фирмата, от която са паветата за Пешеходния ринг. Изчистени са всички неясноти, поправени са грешките в по-голямата част от обекта, сменени са грешните материали, а размерът на фугите – коригиран.

Проблемите, които възникнаха по ремонта на центъра, са били няколко – недобро трамбоване на основата, неспазен размер на фугата, неточна фракция пясък и най-вече – съкратените срокове, в които изпълнителите трябваше да работят, поясни Терзийски. "В началото на ремонта във фирмата получавахме обаждания - давайте материала, защото ние полагаме по няколко квадратни метра на ден. Това не е възможно. Не може на такъв сложен обект да се слагат по толкова много павета на ден”, коментира вносителят на материалите.

В Германия има сдружение на производителите на клинкерни павета, което следи процесите по полагането им. Общината се е обърнала към въпросното сдружение за помощ. Преди 15–20 дни представител на организацията е дошъл във Варна, разгледал е и изпратил подробен доклад до кмета.

Изводите най-общо: Проектът е приемлив като изпълнение, нещата вървят добре, но има още малко за дооправяне.

Що се отнася до точната технология и дали тя е била спазена, според Терзийски разказа в началото имало доста пропуски, но те вече са поправени и се работи както трябва.

„В самото начало, когато започнахме разговорите с архитектите и когато препоръчвахме съответните размери, цветове и начини на подредба, от които те направиха определен проект, още тогава беше избрана технологията. Тя не е конкретно за площада във Варна, а е технология, която се използва в цяла Европа за подредба на съответните клинкерни павета на обществени места. Това е класическа технология, която десетилетия наред се използва в Германия.

Специфичното при клинкера е, че при последния етап, преди да започне реденето на паветата, трябва да се използва определена фракция на пясъка, след като е минало трамбоването. Полага се въпросният пясък на 1 до 3 сантиментра и тогава се пристъпва към редене на паветата по стандартната технология. Използват се гумени чукове, определени са начините за направа на самата фуга.”

Разделители за фуга не е трябвало да се използват, уточни Ивайло Терзийски. Това е било едно от нещата, за които производителят, инвеститорът и изпълнителят са имали много спорове от самото начало. „В Германия има павета, при които има разделители, но те са предназначени за други пространства и за машинно подреждане. Във варненския случай се полагат на ръка заради специфичната шарка.”

От самото начало е изпратен специалист да следи процеса и да консултира работниците, разясни Терзийски. На места технологията е спазвана, на други места – не.

Един от проблемите е бил в трамбоването, заради което се получи вълнообразната настилка. Другият – в размера на фугите. Фугата трябва да бъде между 2 и 5 мм. Ако е по-малка, пясъкът не може да влезе във фугите и това ще доведе до тяхното разрушаване в студените месеци. В момента, в който се наредят паветата и тази фуга се напълни с верния пясък, тя повече не се размества.

Сериозен проблем е било и бързането обектът да бъде завършен в определен срок.

„Варненци трябва да имат предвид, че след приключване на ремонта на центъра, на третия и шестия месец трябва да има допълнително засипване с пясък във фугите. Това е по технология и е необходимо, за да се втвърди достатъчно фугата. Това не означава нов ремонт, а довършване на обекта. Тогава вече може да се гарантира, че павето няма да мръдне десетилетия наред. Така се прави и в Германия, и в другите европейски страни”, обяснява Терзийски.

С тези клинкерни павета са направени половината от централните площади и улици в Германия, Англия, Белгия и други страни. Това клинкерно паве е вярното решение за подобни пространства, категоричен е представителя на производителя.

„Това, което гледахме като проект в Германия, изключително ни хареса. Това, което впоследствие видяхме, е, че гранитното паве е малко по-малко. Този проект изглежда прекрасно на хартия, но когато тръгне да се изпълнява, възникват и трудности.”

Ивайло Терзийски дава пример с Централна гара в София, която е правена преди 10 години със същите павета и те още не са мръднали. Ларгото пред Министерски съвет също е подредено с павета от същия производител..

„С избраните продукти и с този проект, аз съм сигурен, че площадът ще стане красив, макар и не за това кратко време, което варненци искат”, убеден е Ивайло Терзийски.