Ебола вече и на Стария континент

Животът

08-08-2014, 13:44

Снимка:

Twitter

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мисионерът се е разболял в столицата на Либерия Монровия

Испански мисионер, заразен с Ебола, стана първият човек, болен от нелечимия вирус, който стъпи на европейска територия. Мигел Пахарес беше превозен рано сутринта на 6 август със специално екипиран самолет "Еърбъс А310" до военна база в околностите на Мадрид. На борда е била и монахиня, работила с Пахарес, която засега не показва симптомите на вируса. Свещеникът се е разболял в столицата на Либерия Монровия, докато се е грижил за ръководителя на своя орден Патрик Ншамдзеа в местна болница, който впоследствие е починал, предаде БТА. От военната база свещеникът и монахинята са били откарани в болницата "Карлос ІІІ", която специализирана в лечението на тропически заболявания.

Министерството на здравеопазването излезе с официално заявление, в която настоява, че случаят представлява минимален риск за обществеността, а болният се намира в стабилно състояние, диша самостоятелно и не кърви.

Разходите по лечението и транспорта вероятно ще бъдат поети от религиозния орден на отеца, съобщиха от ведомството. На Пахарес няма да бъде давано експерименталното лекарство ZMapp, което вече бе приложено върху двама американски лекари във Вашингтон с обнадеждаващи резултати.

По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) от избухването на епидемията в началото на годината, смъртните случаи от нелечимата болест вече са 932. 1711 души са заразените в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Увеличават се страховете от прехвърляне на болестта в Нигерия, където по-рано тази седмица беше регистриран смъртен случай на местен здравен работник, работил с пациент от Либерия.

Международният мироопазващ контингент на ООН в Сомалия обяви, че от съображения за сигурност временно спира ротацията на военнослужещите от Сиера Леоне. Африканската страна е най-тежко засегната от епидемията с над една трета от смъртните и регистрираните случаи. Властите обявиха в сряда извънредно положение, а над 800 военнослужещи осигуряват санитарен кордон около болниците, които се грижат за болните от Ебола.

Тайният серум на САЩ срещу ебола

Д-р Кент Брантли и сътрудничката му Нанси Райтбол, двамата американски граждани, заразени с вируса на ебола в Либерия, са първите хора в света, върху които е изпробвано най-новото лекарство срещу болестта, съобщи в. "Преса". 

ZMapp е експериментален серум, създаден на базата на моноклонални антитела - субстанции, които се извличат от заразени с вируса животни. Учените използват антителата, които имунните системи на животните създават, за да се борят с вируса. Първите експериментални дози със серума ZMapp са извлечени от лабораторни мишки. Процесът на изготвяне на лекарството е продължителен и трудоемък, което предполага, че масовото производство на ваксината ще е доста сложно. По наблюдения на учените лекарството започва да действа срещу симптомите на ебола между 8 и 10 часа след приемането. Американски медии цитират осведомени източници, според които първите дози със ZMapp са имали положителен ефект върху двамата болни. Междувременно президентът на САЩ Барак Обама, който е домакин на среща на върха на африканските държави във Вашингтон, обяви, че е рано да се говори за изпращане на експерименталната ваксина на Черния континент.

„Нека оставим науката да ни води. Не смятам, че все още имаме цялата необходима информация, за да знаем, че лекарството е наистина успешно“, заяви Обама.