Обама нареди въздушни удари срещу ИДИЛ

Новините

08-08-2014, 07:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Положението в Ирак е близо до хуманитарна катастрофа

Американският президент Барак Обама обяви в изявление тази сутрин, че е наредил въздушни удари срещу "Ислямска държава в Ирак и Левант", предаде CNN.Това ще се случи, ако бойците от групировката продължи да напредва и тероризира местното населението. Няма да бъдат изпращани сухопътни войски. Взето е решение и американската хуманитарна помощ да бъде пусната над Ирак за нуждаещите се.

Белият дом коментира с тревога продължаващите атаки на групировката "Ислямска държава в Ирак и Левант" срещу религиозните малцинства в Ирак, предадоха световните информационни агенции.

"Ситуацията е близо до хуманитарната катастрофа. - заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. - Сериозно сме притеснени за живота и здравето на малцинствата".

Американският президент Барак Обама е провел среща с екипа си от експерти по националната сигурност. Все още официално не се потвърждава за американски "отговор", засега единствено в изявления остро се осъждат действията на ислямистите.

Не е изключено обаче да последва и военна операция на Вашингтон. Франция призова по-рано за спешно свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН заради обстановката в Ирак.

Джихадистите от "Ислямска държава" обявиха, че са превзели няколко християнски града в Ирак. По този повод безпокойство вече изрази папа Франциск.

На фона на призива на Франция атентатор самоубиец взриви кола, натъпкана с експлозиви, край полицейски пост в шиитски квартал на столицата Багдад. Най-малко 14 души загинаха в атентата.

Междувременно в богатия на петрол град Киркук бяха взривени в близост до шиитска джамия две коли бомби и загинаха най-малко 9 души. В джамията е имало приютили се бежанци от районите, окупирани от "Ислямска държава". Киркук все още е контролиран от кюрдските милиции.

ИДИЛ обявиха, че всички религиозни малцинства трябва да приемат исляма, или ще бъдат преследвани. Застрашени са и язидите, чиито вярвания включват елементи от зороастризма, християнството и исляма.