Започва биеналето "Август в изкуството"

Варна Лайф

07-08-2014, 16:33

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

7-27 август: Програмата на фестивала на визуалните изкуства

Деветото издание на биеналето на визуалните изкуства "Август в изкуствата" ще бъде официално открито тази вечер в 20:00 ч, в Градската художествена галерия "Георги Борисов".

Програма

7 август, четвъртък

19:00 Градска художествена галерия: Класично/Съвременно Румен Серафимов - куратор
20:00 Официално откриване на Биеналето

08 август, петък

17:00 Градска художествена галерия: Представяне на чуждестранните участници
18:30 Галерия Теди: Изложба-живопис на Тондо Ганчо Карабаджаков, Димитър Чолаков, Ивайло Мирчев, Милко Божков, Румен Читов, Станимир Видев, Стоян Цанев
20:00 Галерия Тереза: Стойко Даскалов, Георги Миленов живопис, керамична пластика

09 август, събота

18:00 Галерия САБ: Чавдар Петров живопис, Станчо Веков - куратор
19:00 Галерия 8: Галина Станева Пластика, обекти
20:00 Художествен музей Георги Велчев: Боян Боев, Деан Даракчиев, Деян Веков, Димитър Борисов, Жоро Йорданов, Иван Минчев, Иван Обретенов, Лора Маринова, Мария Чакърова, Петко Петков, Пламен Братанов, Пламен Монев, Стефан Кулев, Стойчо Никифоров, Тереза Зиковска, Тодор Тачев, Цветана Векова живопис, пластика

11 август, понеделник

18:00 Художествен музей Георги Велчев: Людмил Станев "Гневът на Август" – Литературен салон

12 август, вторник

19:00 Галерия 10: Веско Велев живопис

13 август, сряда

18:00 Арт център "Творисимо": Илия Янков инсталация
20:00 Галерия Юка: Христо Йонков Керамична пластика

27 август, сряда

19:00 Галерия Буларт: Расим Корпускули на Краузе рисунки

Фестивалът "Август в изкуството" съществува от 2000 г. като първоначално се провежда ежегодно, а от 2002 г. на две години. Той обединява усилията на много хора – художници, изкуствоведи, галеристи, и включва в програмата си разнообразни събития. Биеналето на визуалните изкуства Август в изкуството е създадено като проект и реализирано за първи път през 2000 г. под формата на фестивал. От 2002 г. фестивалът прераства в международно биенале с много по-значително чуждестранно участие и по-мащабна съпътстваща програма от музикални, театрални, литературни и видеоарт прояви.

Биеналето Август в изкуството концептуално е структурирано да бъде мащабен и отворен преглед на съвременните процеси във визуалните изкуства, толерантен към стиловите различия в тях. Той се стреми да представя цялото многообразие на съвременното художествено изразяване като визуален език, средства, материи и технологии.

Наименованието Август в изкуството визира не само месеца на провеждане на фестивала, но и по-съществени символични значения, изразяващи стремежа на създателите му да представят високите и стойностни проявления на художествената креативност.

Разнообразните изложби в различни музеи, галерии и нестандартни пространства, всекидневните вернисажи, артистични акции, колегиални срещи и дискусии, музикалният, театралният и литературният салон, обогатяващи програмата, създават характерната и специално търсена фестивална атмосфера и предлагат на художествените среди и публиката наситено духовно преживяване.

Успешно реализираните досега 7 издания на биеналето показват значителните потенциални възможности, голямата вариантност, мащабността и перспективността на замисления по този начин проект Август в изкуството.

Оценките за характера, равнището и организацията на биеналето са много високи от страна на най-авторитетните български критици, на медиите, галеристите, художниците и ценителите. Те определят биеналето Август в изкуството като много значим, качествен и необходим форум на визуалните изкуства, който няма аналог в България. В този контекст биеналето вече е доказало стойността и мястото си в националния културен живот.

Август в изкуството се осъществява от Градската художествена галерия - Варна, Художествен музей Георги Велчев - Варна, Фондация Август в изкуството и организационен екип, избран от реализиращите форума културни институти.

Биеналето се осигурява финансово основно от Община Варна, която е приела Август в изкуството в кръга на най-значимите културни форуми, подкрепяни и подпомагани от нея.
В рамките на 1 месец (август) биеналето представя около 100 от доказаните български и чуждестранни художници в около 30 изложби и артистични прояви, експонирани в около 20 музеи, частни галерии и други пространства във Варна.

Критериите за участие в Август в изкуството са свързани изцяло с доказаната креативна способност, високия професионализъм на визуалното изразяване, яркото съвременно мислене и новаторското художествено интерпретиране.