Общината дава градинките на граждани и фирми

Мисия Варна

07-08-2014, 15:40

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Заради постъпилите искания от физически и юридически лица променят Наредбата за обществения ред

Община Варна да може да сключва договори с физически и юридически лица за безвъзмездно поддържане на озеленени и залесени площи на територията на града ще поиска кметът Иван Портних на следващата сесия на местния парламент. Във вече готовото предложение за промяна на Наредбата за обществения ред се предвижда граждани и фирми сами да се грижат за паркове, градини, детски и спортни площадки, междублокови пространства или части от тях.

Предложението на администрацията идва след голям брой постъпили искания и предложения за тази дейност. Целта на предлаганата промяна е от една страна "повишаване качеството на живот в отделните райони на общината чрез възстановяване, ремонт, обновяване, реновация, поддържане на зелените площи или части от тях; подобряване на икономическото, материалното, социалното и екологичното състояние на озеленените и залесени площи". От друга страна, според автора на предложението, личната инициатива на гражданите ще намали посегателствата срещу зелената система на Варна.

Договорите с граждани и фирми ще се сключват за една година, като всяко физическо или юридическо лице има право да подаде заявление за това. Всеки, който поеме грижата за парк, градинка или площадка има право да постави табела с името си с размери 1 метър на 70 см. Всички реконструкции и ремонти ще се съгласуват с общината и трябва да отговарят на изискванията за безопасност и достъпна градска среда.