Реформаторите си избират на бира лидер, почти сигурно ще е Радан Кънев

Новините

07-08-2014, 07:26

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

СДС, ДСБ и ДБГ ще получат по един водач на листите в София.

Кой да е лидерът на Реформаторския блок са обсъждали днес председателите на петте съставляващи го партии. Заседанието им обаче се провело без Меглена Кунева, която е в Берлин. Тя упълномощила организационния секретар Найден Зеленогорски да представлява "Движение България на гражданите" (ДБГ).

За да увеличат шансовете за съгласие, петимата мъже започнали днешния разговор на бира, научи "24 часа". Целта била всеки от тях да декларира, че "идва с мир и добри намерения".

Неформалната лидерска сбирка била причина за внезапно отменената пресконференция на Гражданския съвет на блока, въпреки че журналистите на два пъти канени с имейл. Целта вероятно е петимата лидери да стигнат до консенсус и да се явят пред медиите обединени.

Междувременно членове на Гражданския съвет и симпатизанти разпространиха в социалните мрежи призив Радан Кънев да оглави Реформаторския блок. Сред подписалите инициативата са Трайчо Трайков, Мартин Иванов, проф. Нели Огнянова, проф. Тодор Танев, Стоян Радев, Юлиана Николова, Димитър Бечев, Найо Тицин. Че Кънев ще е шефът на съюза, неофициално твърдят повечето реформатори.

В понеделник той хвърли оставка като говорител на блока с обвинението, че участници в него се борят не за доверието на избирателите, а за това на Бойко Борисов. Преди ден в отговор от ДБГ отвърнаха с предложение за вътрешен референдум за отношението към ГЕРБ и други възможни коалиции. След оставката на Кънев Изпълнителният и Гражданският съвет се събраха на среща, продължила почти 9 ч., но тя не довела до конкретни решения и десните се разбрали да изчакат емоциите да отшумят.

Целта обаче е структурните промени в блока, една от които е въвеждането на фигурата председател, да бъдат финализирани преди вота на 5 октомври.

Днес петимата обсъдили и водачите на листи, като по този въпрос сериозно напрежение нямало. СДС, ДСБ и ДБГ ще получат по един водач в София.