В "Захари Стоянов" без занималня, за да има място за всички

И според съда шефката на инспектората има право да определя броя на паралелките

Новоназначеният директор на ОУ „Захари Стоянов“ Петранка Захос е взела решение училището да се лиши от целодневната форма на обучение за паралелките от 1 до 4 клас, за да се освободят помещения и да не се налага първокласници от училището да учат изнесено в други сгради. Това заяви пред Дарик началникът на РИО Варна Венцеслава Генова.

Преди 2 дни предишната директорка Тодорка Колева беше уволнена дисциплинарно за това, че пренебрегнала разпореждането на инспектората и приела 5 паралелки с първокласници, вместо 1.

Междувременно в началото на юли Варненският административен съд е отхвърлил жалбата на Педагогическия съвет на ОУ "Захари Стоянов" срещу заповед на началника на Регионалния инспекторат по образованието във Варна, която отменя решението на училището да приеме 5 паралелки с първолаци за учебната 2014-2015 г, научи Varnautre.bg. Заповедта е мотивирана с ограничените възможности на материално-техническата база на училището, която се ползва съвместно с друго училище – МГ "Д-р Петър Берон".

От материалите по делото става ясно, че през февруари Педагогическият съвет на Основното училище решава приемът да е от 6 паралелки, но през май ги намалява на 5. Според съда заповедта на началника на РИО–Варна е издадена в изпълнение на неговите правомощия, установени в Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекторати по образованието и Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.

"В конкретната хипотеза, оспорената Заповед №РД 06-756/10.06.2014г. на Началника на РИО–Варна се явява контролен административен акт на по-висшестоящ административен орган, който педагогическият съвет на училището не може да обжалва. С акта не се засяга пряко и непосредствено правната сфера на определени гражданскоправни субекти,т. е. налице е един вътрешно служебен акт в сферата на управление на образованието, който е изключен от съдебен контрол", пише в опеределението на съда.