Ветроход на "Грийнпийс" акостира във Варна, очаква ни Слънчев фестивал

21-24 август: Дни на отворените врати и Слънчев фестивал

Kорабът на "Грийнпийс" Rainbow Warrior ще акостира на Морска гара в края на август. Визитата е част от Средиземноморското турне на ветрохода, който е посланик на визията на екологичната организация. Ще обиколи 10 страни, като във всяка една ще подпомогне кампанията срещу използването на замърсяващите изкопаеми горива – въглища, нефт, шистов газ.

Във Варна корабът ще подкрепи кампанията за чиста енергия - ще бъдат представени възможностите за използване на възобновяеми енергийни източници на ниво домакинство и община.

Това е първият кораб на "Грийнпийс" специално проектиран и построен за организацията – за да бъде възможно най-зелен и енергийно ефективен. Плава основно на вятър, като неговата 55-метрова А-образна мачта може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

Еко-характеристиките на Rainbow Warrior включват: форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност; биологично третиране на отпадната и сива вода; третиране на вредните газове; най-високи екологични стандарти на всички двигатели; нотация за "зелен клас" със "Зелен паспорт" и други.

Програмата:

21.08 (четвъртък)
Кръгла маса на тема "Зелена енергия за моя дом, бизнес и община" ще се проведе от
9.30 – 13.30 ч на борда на Rainbow Warrior.

22, 23, 24.08 (петък-събота-неделя)
10-19 ч
Дни на отворените врати и Слънчев фестивал

Ветроходът ще бъде отворен за посещения, а на кея до него ще има Слънчев фестивал – арт- събития, изложба, музика и демонстрационни инсталации.
Посетителите ще могат да се запознаят отблизо с приложенията на соларната и вятърна енергия във всекидневието ни.

Миналата година през март на варненската морска гара акостира ледоразбивачът на "Грийнпийс" Arctic Sunrise. Разгледайте галерията »»