Страх от чистка във властта

Новините

06-08-2014, 08:07

Снимка:

Offnews

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ще бъдат сменени и голяма част от директорите на дирекции

Освен членовете на политическите кабинети ще бъдат сменени и голяма част от директорите на дирекции в министерствата, както и част от секретарите. "Знаем, че няма да ни предложат да останем. Има директива да се слагат само "правилни" хора, казаха високопоставени служители от министерствата.В здравното министерство се очаква да го отнесат отделът за обществени поръчки, парламентарният секретар и медийният съветник.

Вероятно само военният министър Велизар Шаламанов ще остави зам.-министъра по времето на Ангел Найденов - Иван Иванов. Той е завършил колежа на НАТО в Рим.

Като зам.-министър или като началник на кабинета най-вероятно ще бъде поканен и Йордан Божилов, един от малкото експерти по външна политика, отбрана и сигурност. Той оглавяваше този кабинет по времето на бившия министър Аню Ангелов.

До дни ще са ясни и другите членове в политическите кабинети. Служебният кабинет ще обърне специално внимание върху работата с медиите.

При предишния служебен кабинет на Плевнелиев част от зам.-министрите на кабинета "Борисов" бяха запазени, за да довършат някои проекти от времето на ГЕРБ. Пиарите на отделните министри ще правят обща медийна политика и ще координират изявленията на шефовете си.

Шефът на ДНСК: Ще ме уволнят до края на седмицата
Изненадващо началникът на ДНСК архитект Николай Христов обяви вчера, че до края на седмицата ще му бъде поискана оставката, а за неговия пост е готвена бившата шефка на дирекцията Милка Гечева. По думите на Христов целта на подмяната е да се прикрият законовите нарушения в ДНСК, които той е установил преди няколко седмици.

Оказва се, че експерти на дирекцията за строителен контрол са разписвали протоколи за строителни обекти, без дори да присъстват на място в комисиите. Става дума за жилищни сгради, базови станции, силози и други обекти от 1, 2 и 3 категория, коментира архитект Христов.

Законът пази държавните служители
В политическите кабинети на министрите влизат заместник-министрите, парламентарен секретар и съветници. Зам.-министрите се назначават от премиера, а останалите от министъра. В някои министерства и Министерския съвет има секретарски длъжности, които са със статут на държавен служител или са предвидени със съответните закони за ведомствата. Такива са министерствата на вътрешните работи, на външните и на отбраната.

През годините хората на тези постове обикновенно се сменят с всяко ново правителство по "взаимно съгласие" или след установяване на нарушения. Те обаче могат да обжалват уволненията си в съда и да бъдат възстановени на постовете, ако той отсъди в тяхна полза.

В МВР не могат да пипнат главния секретар - Светлозар Лазаров, защото е с мандат според новия закон за МВР. Той може да бъде сменен чак след нови промени на закона.