Съдът отхвърли жалби срещу събарянето

Незаконно настанилите се в опасни сгради изтъкват тежкото си положение и ремонти

Общо 4 жалби срещу събарянето на опасни общински сгради, в които са се настанили ромски фамилии, отхвърли днес Варненският административен съд. Обитателите на имотите, отчуждени преди 25 години от общината заради инфраструктурен проект и останали несъборени, настояват, че не трябва да бъдат гонени заради тежкото си положение и направените от тях подобрения по къщите.

Живеещата на ул.“Свобода“ 23а К.Д.С. твърди, че е с намалена работоспособност от 72% и с пенсия за инвалидност от 187.50лв., няма никакви доходи и извеждането й от имота би я поставило в крайна нужда. Освен това тя била извършила подобрения в имота и настоява да остане в сградата, докато ремонтите не й бъдат платени. Според съда претенциите за жалбоподателката не могат да се противопоставя на вмененото от закона изискване приоритетно да се осигури здравето и живота на гражданите. Сградите на ул.“Свобода“ 23 и 23а са освидетелствани като опасни за живота и здравето на обитателите им и са застрашени от самосрутване, с образували се пукнатини по носещите стени и конструктивни елементи, които не могат да се поправят или заздравят поради естествено износване на материалите, което поставя в опасност живота и здравето на обитателите им, както и на преминаващите покрай тях. Относно доводите за липса на средства и влошено здравословно състояние, освен че не се представят доказателства за това, съдът е категоричен, че те са несъстоятелни предвид основанието за изземване на имота – премахване на самосрутваща се сграда.

Срещу заповедта на кмета на район "Младост" Христо Христов се жалва и съседката от къщата на ул. "Свобода" 19. Тя твърди, че повече от 15 години живее необезпокоявано в имота с възрастната си майка и двете си малолетни деца със съзнанието, че е нейна собственост, като в имота са направени множество подобрения, които са увеличили неговата цена. Тъжителката е самотна майка с две деца, без работа и е предоставила на съда извлечение от Имотния регистър като доказателство, че не притежава никакви имоти. Тя е категорична, че няма финансови възможности за наемане на жилище от свободния пазар, а постановеното извеждане ги е поставило в бедствено положение, опасно за здравето и живота им.

В отговор от кметството посочват, че сградата е освидетелствана като опасна за здравето и живота на обитателите й, твърденията за извършен ремонт не са подкрепени с доказателства, а относно децата на тъжителката е установено, че като баща е записан мъж на име Радев, който притежава жилище. Освен това молителката е уведомена на 11.12.13г., че следва да освободи имота и е имала достатъчно време да организира изнасянето си. Комисия е констатирала, че сградата се владее незаконно.

Подобни са мотивите и на живеещите в общинско жилище ул. „Никола Корчев“ 1-1А. Според съда здравословното и имуществено състояние на молителите е несъпоставимо със състоянието на сградата - негодна и опасна за обитаване, а оставането им в рушаща се сграда ще създаде опасност за живота и здравето им, която е по-голяма от поставянето им в крайна нужда, поради тежко материално положение.

Съдът е отвхърлил и още една жалба срещу същата заповед на районния кмет след като е установил, че живеещите в общинския имот, нарочен за събаряне, всъщност се водят адресно регистрирани на друго място.