Под въпрос са милиони за европроекти

Новините

05-08-2014, 07:52

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Заради дупка в бюджета на ЕС от 23 млрд. евро са спрени 150 програми във всички страни членки

Заради дупка в бюджета на Европейския съюз от 23 млрд. евро още през миналата година са спрени плащанията по 150 оперативни програми от всички държави в съюза.

Това признал директорът на Генерална дирекция „Регионална политика“ на ЕК Валтер Дефа на изслушване в ЕП. В момента спрените програми са 90, сред които и две български - за екология и за регионално развитие. Недостигът бил компенсиран с пари от бюджета за тази година, а на практика от ноември до март не са възстановявани средства по европроекти в нито една страна от ЕС, обясни за „Преса“ председателят на комисията „Регионална политика“ в ЕП Искра Михайлова.

Заради проблема с недостига на средства в ЕС генералната дирекция „Регионална политика“ ще работи през целия август, а през септември на едно от първите си заседания комисията на Михайлова ще се срещне с еврокомисаря Хан, за да обсъдят заплетената ситуация с европарите. Изход за България ще търси служебното правителство. Но отсега е ясно, че каквито и разговори да води, ще се платят само завършени и изрядни проекти. „За България е много важно да продължи да работи по изпълнение на проектите, защото, ако спрем, ще загубим всичко“, твърди Искра Михайлова. Важно било и да се ускори подготовката на сертификата за 150 млн. лв., който да се подаде за плащане в ЕК.

Една от целите на актуализацията на бюджета в парламента бе да се осигурят средства за общините, за да може да завършат строителните работи по проектите си в срок. Заради неразбирателството между партиите обаче и подценяването на проблема с европарите МФ осигури само 100 млн. лв. от хазната.
Неотдавна в отговор на депутатски въпрос екоминистърът Станислав Атанасов заяви, че фонд ФЛАГ също е спрял финансирането на проектите по ОПОС. „В тази ситуация на прекъснати плащания част от бенефициентите започнаха да замразяват временно строителните работи по проектите“, признава министърът.

 

Три сценария за възстановяване на плащанията по екопроектите

Станислав Атанасов е очертал три възможни сценария за изпълнението на ОПОС 2007-2013 г. в зависимост от сроковете за възстановяване на парите. Управителният орган на програмата разглеждал три основни сценария. За първия вече е ясно, че е невъзможен, макар че е споменат в отговора на депутатското питане.

Сценарий 1 - възстановяване на плащанията през месец юли 2014 г. Тогава щяха да бъдат усвоени общо 2,838 млрд. лв., или 80,6% от бюджета на ОПОС, а като цяло за програмата 3,378 млрд. лв., или 95,94%.

Сценарий 2 - възстановяване на плащанията през септември 2014 г. В този случай до края на 2014 г. може да бъдат усвоени общо 2,553 млрд. лв., или 72,5% от бюджета на ОПОС, а като цяло за програмата 3,154 млрд. лв., или 89,58%.

Сценарий 3 - възстановяване на плащанията през ноември 2014 г. В този случай до края на 2014 г. може да бъдат усвоени общо 2,222 млрд. лв., или 63,11% от бюджета на ОПОС, а като цяло за програмата 2,824 млрд. лв., или 80,18%.
Очакванията за усвояване на средства по програмата се базират на допускането за запазване на големите проекти в сектор „води“ (в Пловдив, Добрич, Асеновград и Плевен).