Пак събарят ромски къщи, циганка се заключи и не иска да излиза (обновена)

Проблемна се оказа къщата на ул. "Поп Харитон" №115

Още четири общински къщи със самонастанили се роми в тях се събарят днес в район "Младост" във Варна, научи Varnautre.bg. Събарянето започна тихо и кротко на ул. "Иван Боримечка" с номера 3, 5, 7. Обитателите на тези адреси безпроблемно напуснали постройките още преди ден, дори доброволно и сами съборили част от тях.

Проблем обаче се оказа четвъртата къща нарочена за събаряне на ул. "Поп Харитон" №115. Там възрастна циганка, която обитава сградата отказа да излезе и се заключи вътре. Полиция се намеси за да я извади от къщата, преди да дойде багера. 

Ивелина Димитрова се жалва, че вече 17 години има пусната молба за жилище. Оказва се, че за втори път събарят къща, в която живее. Първят път е било преди шест-седем години. Постройката е била на ул."Иван Боримечка", където Ивелина с мъжа си и децата е била настанена временно със служебна бележка. След събарянето ги местят на ул."Поп Харитон" 115, като отново и е издадена служебна бележка. В нея изрично е упоменато, че това не е настанителна заповед. Преди няколко години пада покривът на въпросната къща и тя е описана като опасна. "Ще се отровя", крещеше Ивелина до като изваждаше от джоба си пликче с някаква трева. След това бързо го прибра. Самата тя работи, но мъжът й бил безработен и нямали пари да излязат на свободен наем.

В нейна защита се появи и Ридван Сали, който още по време на първото събаряне на опасни общински къщи, се обяви за защитник на интересите на ромите. Той заеви, че е говорил с омбудсмана в Областна управа (такава длъжност там няма) и ще пусне оплакване срещу районния кмет Христо Христов. Според Сали днес е трябвало да се входира жалба срещу заповедта за изземване на имота ул."Поп Харитон" 115 и събарянето било своеволие. Христов коментира, че седемдневният срок за обжалване е изтекъл.

Към момента в "Младост" вече са съборени 12 опасни общински къщи, в които от години без да плащат наем, са живеели роми. Справката показва, че има още 22 такива къщи. Част от тях предстои да бъдат съборени след издаването на заповед от Община Варна. Други е възможно да бъдат само иззети, а след това укрепени, тъй като недостигът на общински жилища е огромен.