80-годишна варненка посвети бънджи скок на празника на града

Макар че преди няколко години преживя инфаркт, Пенка Балева не спира да отправя предизвикателства към себе си

В навечерието на Деня на Варна 80-годишната Пенка Балева скочи с бънджи от Аспаруховия мост в морската столица. Това е 50-ата екстремна проява на неуморната варненка, с която тя отбеляза 12-ата година от първия си скок за местния клуб "Адреналин". "Няма да се уморя, докато летя, да прегръщам отново и отново България, макар че днес това се случи само от височината на Аспаруховия мост - 52 метра", каза след скока си Балева. "За мен това е много, много ценна прегръдка. Няма да се уморя да доказвам обичта си към родината, към Варна, към Дряново и към всички българи, независимо в кое кътче на света се намират", коментира развълнувано тя.

Пенка Балева направи своя пръв бънджи скок преди 12 години, на същото това място – от Аспаруховия мост. Тогава 67-годишната дама стана почетен член на клуба за екстремни спортове "Адреналин". През 2002 година варненката посвети скока си на единственото момиче в своя род – внучката си Юлия. "Исках да й покажа, че една жена, освен дама и майка, трябва да бъде смела и с висок дух", припомни си Пенка Балева. Днес тя прави индивидуалната си равносметка за изминалите екстремни години – 38 скока с бънджи от всички мостове на България. Пет от тях са от 120 метра на най-високия мост у нас "Витиня". Към тях се прибавят и 12 тандемни парашутни скока от различни височини, а най-голямата й гордост е личният й рекорд от 5 000 метра.

Бившата акушерка Пенка Балева се счита за щастлив човек. И защо не? Достигнала е завидна възраст, а заедно с нея и 50 успешни полета в екстремните спортове. Макар че преди няколко години преживя инфаркт и й бяха направени 3 байпаса, тя не спира да отправя предизвикателства към себе си, а за това е нужна много смелост. "Дължа щастието си само на своята добронамереност и на упорития ми стремеж да докажа неограничените човешки възможности", вълнува се след скока Пенка. Тя посвещава 50-ата си екстремна проява на Деня на Варна - 15 август и на всички жители на града.

Пенка Балева, известна още като Дъщерята на мостовете винаги е готова на още по-големи височини. Наскоро тя дори сподели, че в мостовете в България вече са й ниски, и иска да скача от по-високо.