Град Мизия е под вода, Кугърите спасяват хора

Новините

03-08-2014, 08:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Няма жертви, евакуират стотици

Продължава да се покачва нивото на река Скът в град Мизия, като са залети улици дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, съобщиха от МВР.

В следствие на водната стихия има и паднали постройки. Допълнителни екипи от 6 областни управления на пожарната са насочени към Враца.

Информацията на МВР към 6 часа тази сутрин, е че няма данни за загинали хора, съобщава Dnes.bg. Точна информация обаче може да бъде подадена, след като приключи евакуацията на всички засегнати. От 1:00 часа тази нощ няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени.

Пожарникари и спасители евакуират хората от залетите места. Два хеликоптера на Министерство на отбраната (МО) се включват в тяхна помощ.


Прекъснато е електрозахранването в града, поради наводнени електросъоръжения. Наводнени са жилищни сгради по улиците „Любен Каравелов”, ул. „3-ти март”, ул. „Сергей Румянцев”, ул. „Димитър Благоев”, ул. „Гаврил Генов” и ул. „ Дафинка Чергарска”.

Допълнителни екипи с високопроходима техника и лодки от Регионални дирекции ПБЗН- Плевен, Монтана, Ловеч, Видин, Велико Търново и Столична дирекция ПБЗН са изпратени в помощ на екипите от Враца за участие в спасителните операции.

На мястото на бедствието е директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) Николай Николов, който ръководи действията на място.

Очаква се рано сутринта в операциите по спасяване на 2 вертолета и модул за действие при наводнения на Министерство на отбраната.

Късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от град Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава. Продължават операциите по спасяване на бедстващи хора. Към момента не е постъпвала информация за загинали хора.

Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на инженерна техника - 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от РСПБЗН – АЕЦ – Козлодуй.

Създадена е организация за включване на медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост. Обстановката в останалите области се нормализира.