6 нови американски препоръки за хранене срещу рак

Животът

02-08-2014, 11:29

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Днес 1 на всеки пет възрастни хора има мутирали клетки в организма си

Връзката между рака и храненето е толкова очевидна за съвременната наука, че новини в тази област минават като светкавица почти едновременно през здравните рубрики в медиите, пише днес "24 часа".  Така стана и с новите 6 американски съвета за подбор на храните. Два от тях изглеждат революционно различни и ехото от реакциите за тях ще кънти с години. Защото са свързани с най-масовата храна на западния човек - млечните храни, и безспорния фаворит за Изтока - соята.

Ако в Средновековието средната продължителност на живота е била 30 години, към началото на миналия век е вече 48, а днес - около 70. И ще се увеличава. С последните открития в биологията много учени прогнозират, че средната продължителност на живота ще расте до трицифрени числа. Това превръща в основни въпросите за срока на годност на органите. А ракът е сред основните фактори за израждането им. И в крайна сметка за здравето на най-малката им съставна част - клетките. Докато сме живи, те се обновяват (дори най-сложните клетки на мозъка, за които доскоро медицината приемаше, че след приключване на растежа единствено стареят).

Целта е новите клетки да поемат работата на умиращите. Ние виждаме останките основно от епидермиса - най-външния слой на кожата. Всъщност те не се излющват толкова бързо, колкото ни изглежда - преди това изкарват 2-3 седмици във вярна служба на организма. И двата пола най-бързо се разделяме с клетките на дебелото черво, които живеят средно 4 дни, а при мъжете най-уязвими са сперматозоидите - обновяват се на три дни. Здравите червени кръвни клетки изкарват около четири месеца, докато белите живеят средно повече от година.

Единствено мозъчните клетки може да съперничат по възраст на организма. В някои от тях животът угасва едва със смъртта на човека.

Но в рамките на живота обновяването на клетките е резултат на тяхното делене. В неслучайно избрани от природата органи това се случва милиарди пъти. Старата клетка осигурява свое пълно копие, като му предава подробна информация за същността си. И ако дори веднъж се появи дребно несъвършенство в копирането на данните, грешката започва да се предава в следващитепоколения клетки.

Все едно да се ползва за копиранe на ксерокса леко дефектно копие, после дефектното копие за ново, което е още по-калпаво, после това по-калпаво за още по-по-най. Много пъти. Като всеки неблагоприятен фактор увеличава риска изродена, мутирала клетка да излезе от контрол и в някакъв момент да стане туморна.

Раковите клетки се различават от нормалните основно по това, че се размножават по-бързо и не се подчиняват на командата да умрат, когато изтече времето им - стават безсмъртни.

Днес приблизително 1 от всеки петима в зряла възраст е болен от рак. И в основата на това стои клетъчна мутация. Ако човек живее достатъчно дълго, се увеличава и възможността някоя клетка да се повреди и да започне да се размножава безконтролно и неудържимо. Рак.

Е, храната е един от основните начини да се опитаме да избегнем болестта. Затова и всеки съвет какво да ядем и какво - не, заслужава внимание. Изданието на Американския колеж по хранене съобщи, че има основание някои хора да избягват големите количества млечни продукти, за да се намали рискът от рак на простатата. Дори се дават примери, че редовното пиене на две чаши мляко дневно може да увеличи с около 1/3 вероятността за тумор при мъже, които имат фамилно предразположение.

На фона на споровете около млякото и млечните продукти съветът да се ограничи или при съпътстващи други рискове напълно да се избягва употребата на алкохол звучи направо скучно. Новото е, че учените са събрали накуп канцерогенните ефекти върху отделните органи. Пиенето приближава към диагнозите рак на устата, на фаринкса, на ларинкса, на хранопровода, на дебелото черво, ректума и дори на гърдата.

Само едно питие на седмица увеличава вероятността за злокачествен тумор в устата с почти 25%. Две или три питиета на ден? Ако се вземат усреднените статистики, това вдига процента за развиване на рак на дебелото черво малко над 20.

С още по-голяма категоричност звучи актуализираният съвет на американците да се избягват червените и преработените меса. Надеждата е така да се намалява рискът от фатални тумори на дебелото черво и ректума. Вероятно и само

50 г преработено месо на ден - 2 резена бекон или малка наденица, вдига с 1/5 риска, тълкуват експерти, цитирани в една от многобройните публикации за новите съвети. Още по-злокобно звучи цитатът "Яжте 120 грама червено месо на ден - с размерите на малка пържола, и увеличавате с 28% шансовете си за получаване на колоректален рак."

Към хората, които гледат на зеленчуците като на гарнитура, без която може, а на месото, като на истинска храна, е препоръката да избягват мръвки, приготвени на силна скара или пържени на "червен" котлон.

Смята се, че така може да ограничат опасността от рак на дебелото черво, на ректума, на гърдата, на простатата, на панкераса и даже на бъбреците.
Дали не е прекалено? Обяснението е, че с избора на непрегорели хапки или дори алангле могат да се избегнат образуващите се при агресивна термична обработка на месото хетероциклични амини. Те могат да променят ДНК синтеза и затова се смятат за свързани със споменатите ракови заболявания.

Още по-добре е да се дава предимство на меню с малко месо и превес на плодове и зеленчуци, отсичат експертите. Това категорично ще намали вероятността да попаднете сред хората с най-често срещаните форми на рак. Препоръката е особено валидна за мъжете. В почти всички райони на света жените ядат по-големи количества плодове и зеленчуци. Има смисъл обаче да се вслушат и жени, за които това правило не важи. Така една от 10 жени с по-"мъжко" меню има шанс да избегне диагнозата рак на гърдата.

Тъмнозелените листни зеленчуци са особено препоръчителни за намаляване на общия риск от рак.

И по-специално става дума за кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле. Тяхната роля като щит срещу колоректалните фатални тумори, както и срещу рака на белия дроб и на стомаха, е доказана. А зеленчуците, богати на каротеноиди, като моркови, са средство да се ограничи вероятността от рак на гърдата.

В същия контекст, но донякъде по-ясни са позициите на американските онколози за консумацията на соя. Мненията "за" и "против" сред специлистите са почти поравно, а това от години създава объркване сред жените в чие становище да се вслушат. И понеже очите на страха са винаги по-големи, в повечето западни държави преобладава отказът. Новите открития по-скоро трябва да зачертаят страха, че соевите продукти водят до рак на гърдата.

Аргументът е, че китайските момичета, които изяждат всеки ден храни с еквивалент на половин чаша варени соеви зърна, два пъти по-рядко развиват рак на гърдата по време на менопаузата. А при тези, които все пак заболяват, рискът от рецидив е по-малък, отколкото при жените, които не са включвали традиционните за тази част на света храни редовно. Към съвета обаче американците правят важно уточнение - соята да се приема възможно по-малко обработвана или под формата на органично тофу, вместо да се вземат соеви протеинови концентрати и изолати, които често се срещат в добавките.

Мотивът препоръките да се пуснат, преди да е изтекъл "официалният" 10-годишен срок на предходните, е, че с всеки изминал ден болните от всички видове рак се увеличават. По-добре е при наличие на достатъчно основания да се дадат изпреварващи съвети, обясняват големите медии в САЩ, които публикуват материалите.