ДАНС и ГДБОП са въоръжените крила на БСП и ГЕРБ

Без цензура

02-08-2014, 08:06

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Борисов се готви да възкреси ГДБОП и да убие ДАНС. Преди това по същия начин Станишев и ДПС закриха структурите, "верни на Цветанов"

Много лесно можеш да познаеш кой е на власт в България. Гледаш коя спецслужба работи активно. Ако Сергей Станишев се разпорежда в Министерския съвет, значи Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е номер 1. Дойде ли Бойко Борисов, се забравя, че тази служба съществува, макар да държи един от най-важните ресори - контраразузнаването. За сметка на това под светлината на прожекторите излиза главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). За намеренията на ГЕРБ научихме преди два дни лично от лидера им и от Цветан Цветанов, които бяха поканили експерти плюс германски депутати. Не че Борисов е мълчаливец, но озове ли се в компанията на германски политици, речовитостта - особено на тема сигурност, минава в логорея. На компроматите, свързващи го с престъпния свят, той извади дежурния си аргумент - ако беше така, щяха ли да ме уважават чуждите служби, актуализиран с най-нова случка в биографията му:

"Случи се така, че бяхме в американската столица на 13 юни, на рождения ми ден, и дойдоха всички шефове в хотела да изядат по една торта с мен - началниците на най-големите служби! От възпитание не го казвам, в тези среди не е хубаво да се споменават имена на хора и служби. Почерня в хотела. Това момче от НСО, което беше с мен, вика: "Бе, шефе, тука нещо става". Викам: "Ще видиш след малко, не бой се". Проява на дискретност е да не се споменават имената на големите началници, които яли торта. Но не е проява на голяма дипломатичност да разказваш пред германски депутати колко си близък с американските служби в контекста на последните скандали с подслушването в Германия. 

Промените в службите не са свързани толкова с желанието на едно или друго правителство да бори престъпността активно, колкото с неистовия стремеж да си създадат център на власт и да си гарантират спокойствие откъм службите. Това е дълбоко вкоренено в психологията на политиците - власт се взима чрез овладяване на службите. Иначе си обречен, рано или късно "техните хора", т.е. на опозицията, запазили някакъв пост, ще ти извадят някой компромат, грижливо пазен за черни дни, обществото ще добави нов щрих към истината за грозното лице на властта, а ти ще се обясняваш години наред. 

Тук и традицията си казва думата - ДАНС бе създадена през 2008 г. от Станишев, а ГДБОП в чудовищния си вид, който придоби в последните години, от Цветан Цветанов и Борисов. 

Двете служби бяха превърнати във въоръжените крила на двете партии. Като в ДАНС и ДПС имат влияние.

Така че няма как всеки от тях да не е подозрителен към творението на противника, което в неговите очи изглежда като тумор, готов да разяде управлението му. Затова режат безмилостно със скалпела веднъж на всеки 4 години или колкото продължи мандатът. 

Водени от тези мотиви, ГЕРБ, които засега изглежда ще са победителите на изборите наесен, са решили тотално да прекроят сектор "Сигурност". На практика това значи закриване на ДАНС и възкресяване на ГДБОП. Машината на времето ще ни върне в 2009 г. и 2010 г.

ГДБОП ще пусне манифактурата за арестите, а ДАНС ще подсмърчат отстрани, ще се снишават и ще чакат да дойде тяхното време. Ще се казват Държавна агенция "Контраразузнаване" и няма да имат полицейски и разследващи функции. Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който уж щеше да бъде разследван от прокуратурата за подкуп в особено големи размери, вече загрява да оглави възкръсналата структура, стига съдът да не го "шантажира", като му отлага делата. Никой да не се съмнява, че това ще се случи. Може след изборите, може и още през септември. Някой ще се сети да попита за делото срещу него, а от прокуратурата ще кажат, че е прекратено поради липса на доказателства. И след това да видиш ти арести! Може и на някой министър от кабинета "Орешарски" да турят белезниците. Че не е ли виновен санким, щом е бил част от това правителство? Навремето така говореха и за бившия военен министър Николай Цонев. Обаче така събраха доказателствата, че две инстанции го оправдаха. Едва ли този резултат ще се промени. 

Падне ли ГЕРБ от власт, ще последват същите радикални действия, само че с обратен знак
 закриване на БОП-а, пращане на служителите му в ДАНС, всеки важен арест ще се извършва от агенти, вътрешният министър ще обяснява, че в стотици акции на ГДБОП е използвана сила ненужно. Цветлин Йовчев вече направи това и после замълча. Правителството закри ГДБОП главно за да изземе силата от ръцете на хората на Цветанов в МВР. Пенсионира Флоров и някогашния шеф на сектор "Антитерор" Валентин Цоновски, който бе водеща фигура по шумното дело "Килърите". И показа, че повече от това не му е нужно. Не знаем само дали на Пеевски пак ще му се иска да оглави ДАНС. 

Хич на никой не му пука, че тия служби все пак трябва и да работят. Което на практика е трудно, когато политиците ги обръщат с хастара навън всеки път, щом поискат да си гарантират комфорта и да вгорчат живота на опонентите. От всички експерименти тези структури са се превърнали в нещо, способно да бълва единствено компромати и калпави акции. 

А и как да работят, когато командващите и враговете постоянно се менят? До вчера са разследвали корупция - но не изобщо, а само при кметовете на БСП например, от утре ги пращат при кметовете на ГЕРБ. Ако все пак правителството изкара пълен мандат, делото може и да влезе в съда, дори да се чуе присъда на една или две инстанции. Четири години обаче не са достатъчни, за да се стигне до върховния съд. И така, въпросният разследван и съден, да речем бивш министър, се връща на власт преди окончателната присъда. Логично, оправдават го. И какво ще се случи с агентите или полицаите, дали показания срещу него и работили по делото му? Дали няма да им го върне тъпкано? 

Разбира се, ГЕРБ няма да спрат със закриването на ДАНС и връщането на ГДБОП в МВР. Хората на Борисов искат да установят тотален контрол и върху специалните разузнавателни средства

Службата, която се занимаваше с този вид операции, бе закрита от кабинета "Орешарски" с цел да се ликвидира пък влиянието на Цветанов. Самият бивш министър е подсъдим заради практиките в СДОТО. Подслушването бе пратено в новосъздадената Държавна агенция "Технически операции", вече на директно подчинение на Министерския съвет. Така уж се гарантираше, че няма да се подслушва незаконно.

Заради множеството скандали около СДОТО ГЕРБ едва ли ще го възстановят. Вместо това обаче ще сложат ръка върху СРС-тата от ДАНС, Националната разузнавателна служба (НРС) и военната полиция, които останаха извън ДАТО. Всички ще бъдат на подчинение на кабинета и отново с идеята да се гарантира законност. А всъщност за да са подръка и да бъдат насочени срещу когото трябва. Между другото, контролът и прозрачността върху СРС-тата, които БСП обеща, така и не се случиха. Единственото, което направи Националното бюро за контрол, възстановено миналата година, след като ГЕРБ го закри през 2009 г., бе да каже, че всичко е наред и няма сериозни нарушения. Вероятно това бюро отново ще бъде закрито наесен. А всъщност ДАТО е също толкова непрозрачна, колкото беше и СДОТО. 

Има и още няколко планирани от ГЕРБ реформи, но те са на принципа "да преместим тези камъни оттука там" и, разбира се, да се изхарчат едни пари. Още отсега можем да теглим чертата - сигурност няма да има. Като няма сигурност, яжте торти!