Защитихме филе "Елена" и Панагюрската луканка

Новините

02-08-2014, 07:54

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Пръв в списъка на ЕС влезе Горнооряховският суджук, още 4 родни продукта чакат одобрение

Филе "Елена" и Панагюрската луканка влязоха в списъка на защитени хранителни продукти в ЕС, обяви Европейската комисия. ЕК представя филе "Елена" като специфичен "сурово-сушен деликатес от свинско филе". Произходът на наименованието идва от град Елена в Северна България, в полите на гористия Еленски Балкан. Името е познато в цялата страна и е придобило гражданственост, без географският регион да влияе върху качеството и характеристиките на продукта, се посочва в решението на комисията.

Според описанието филе "Елена" има "овално-цилиндрична сплесната продълговата форма". Наименованието "Луканка Панагюрска" е специфично и произхожда от името на гр. Панагюрище, където за първи път е произведен продуктът. Поради широката популярност, която придобива под това наименование, той се произвежда целогодишно във всички региони на страната, като се спазват традиционните рецептура и технология. "Луканка Панагюрска" е пресован сурово-сушен месен продукт от раздробено прясно говеждо (което може да се заменя с биволско) и прясно свинско месо, спомагателни материали и натурални подправки, напълнен в естествени или изкуствени обвивки с диаметър 50 мм, посочват от ЕК.

Външната повърхност на Панагюрската луканка е покрита с "бяла благородна плесен", която е индикатор за правилно протекли процеси на зреене и сушене. Отвътре тя има кафяво-червен до червен цвят. Филе "Елена" и Панагюрска луканка ще допълнят списък от над 1200 продукта, които вече са защитени. В списъка досега беше само един роден продукт - Горнооряховският суджук. Има внесени заявления и за още четири - розово масло, суджук, кайзерован врат "Тракия" и роле "Трапезица".