Какво се крие в дълбините на морето?

Животът

02-08-2014, 07:42

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Корабът на Черната брада, гигантско чудовище, акули и др. се крият под водата

От легендите за пиратски кораби, носещи на борда си съкровища, до страшните истории за чудовища, които плашат моряците. Всичко се развива на един общ фон - някъде в дълбините на морето. Под водата обаче се крият и много неща, за които не сме и предполагали. Някои от тях са дело на човешката мисъл. Древна машина, която наричат "аналогов компютър" и която доказва колко рано хората са започнали да използват изчислителни машини. Двигатели от Аполо 11, озовали се на дъното през 1969 г.

Други сякаш са излезли от книгите. Корабът на Черната брада. Гигантското чудовище, чиито пипала надхвърлят един метър. Древни градове и мексиканци от бетон, които изглеждат като живи.

Трети са дело на природата. Паяци, които живеят и плетат мрежите си под водата. Птици, които се гмуркат на 20 метра за храна...

Събрахме някои от най-странните и интересни неща, които са открити на морското дъно.

Корабът на Черната брада
Не само Джони Деп имал кораб, за който да му завидиш.
През 1718 г. легендарният пират, известен като Черната брада, е бил принуден да потопи кораба си, след като заседнал в плитки води край бреговете на Бофорт.
През 1966 г. руините на "Отмъщението на кралица Ана" били открити във водата. Една развалина с хиляди артефакти. През 2013 г. Министерството на културата на Северна Каролина извадило тежката артилерия. Буквално. От дълбините бил изваден набор от оръдия, тежащи повече от 900 кг на парче. Всичко на всичко двадесет различни оръдия са били възстановени до този момент. Планирано е процесът на възстановяване да приключи до края на тази година.

Компютър от Древна Гърция
Открит през 1900 г. Mеханизмът от Антикитера е едно от най-ценните открития, намерени на морското дъно. Античното устройство било предназначено да изобразява механически наблюдаемата конфигурация на Слънчевата система. Останките от него са намерени сред предмети, свидетелстващи за корабокрушение, случило се около 70 г. пр.н.е., в близост до о. Антикитера. Конструкцията в много отношения е сходна с часовник, но съвременните описания я представят и като "аналогов компютър". Откритието е много важно от историческа гледна точка, защото се приема, че подобни инженерни постижения датират от много по-късни времена.

Двигатели от Аполо 11
През март 2013 г. изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос решил, че трябва да направи нещо напълно откачено и вълнуващо и решил да търси двигателите на Аполо 11, които лежали на дъното от 1969 г. Ентусиастът успял, като в начало откритието му било запазено в тайна, докато траели тестовете, които трябвало да докажат, че находката наистина е от легендарната нощ. Двата двигателя и останалите открити с тях части претърпели реконструкция и поели към музей в Канзас.

Риби, изчезнали преди 65 млн. години
Смятан за изчезнал вид още преди 65 млн. години, коелакантътсе появил в улова на рибари през 1938 г. По-късно бил открит и още един близо до Индонезия. Тези праисторически живи фосили някога са били предшественици на четириногите. Сега се смята, че двойнодишащите риби са най-близкият жив роднина на четириногите.

Не може без митичен дзвер
С пипала, по-дълги от метър, гигантската сепия съществува и доказателствата за това са намерените от рибари части от тялото .
За първи път наблюдения на жив представител на вида са направени през 2001 г. Снимкови и видео материали стават факт през 2012 г., когато са излъчени по Discovery Channel в предаването "В преследване на гигантите".

Смарагди,  над които тегне проклятие
Джей Мисковиш купил карта, която трябвало да го отведе до съкровище, една вечер през 2010 г. в бар. Любител водолаз, той изпробвал късмета си и попаднал на 80 кг смарагди. Откритието му бързо привлякло интереса на медиите, а покрай тях федералните също се заели да проверят въпроса. Изправен пред вероятността да бъде обвинен в някое престъпление, Джей решил сам да сложи край на живота си. Може би смарагдите с право са били оставени на дъното.

Град, потънал преди хилядолетия
Как може да се изгуби цял град? Случвало се е по-често, отколкото можете да си представите. За щастие, благодарение на съвременните технологии, учените успяват да извадят руините от водата и поне частично да възстановят това, което са намерили. Поредният такъв пример е Хераклейон. Древният египетски град е разположен на площ около 11-15 кв. км при западната част на днешния бряг Абукир в Египет.

400 бетонни глави в Мексико
В продължение на една година Джейсън Тейлър и неговият екип се трудили усилено, за да създадат 400 бетонни скулптури. Творецът помолил местни хора да му позират и всяка седмица довършвал по 10 отливки. След като работата приключила, всяка творба била спусната на морското дъно много внимателно. Всяка скулптура впечатлява със своята красота и уникалност, но идеята на Джейсън не е просто да показва работата си. Той иска да използва мексиканците от бетон за специален проект, който има за цел опазването на кораловите рифове. Затова и избира материал, който да издържи под водата.

Акули - все така страшни  дори и новиСлед експедиция, продължила два месеца в Индийския океан, Паул Клеркин се върнал развълнуван и ... с осем нови вида, които да изследва. "Те не приличат на класическите големи бели акули, които сте свикнали да виждате", казал той в интервю за NBC News. Като се има предвид, че една има назъбен гръбначен стълб, излизащ от гърба , не е трудно да се повярва на думите му.

Паяци  водолази
И под водата няма отърваване. Паякът Argyroneta aquaticа е единственият паяк, който прекарва почти целия си живот под водата, като там се чифтосва, снася яйца и хваща плячка в мрежите си. Той опъва подводни мрежи, в които задържа въздушни мехурчета, за да диша. Мехурът работи като хриле, извличайки разтворения във водата кислород.
Небето е кът за птиците
Защо да се ограничават само с една синева, като могат да си търсят храна и в морските дълбини? Някои птици си намират прехрана под водата, като се потапят на дълбочина от над 20 метра. За тях спускането, отърсването на крилата и политането след това не е никакъв проблем, защото вече са си намерили нещо, с което да се нахранят. А когато става въпрос за оцеляване, това си остава най-важното.

240 тона сребро
Сребро на стойност  $ 36 млн. е възстановено от Атлантическия океан. Освен че находката държи световния рекорд за най-голямото съкровище, открито на едно място, се смята, че то е било на борда на британски кораб, взривен от нацистите през 1941 г. Експертите са убедени, че цялото сребро е 240 тона. Досега са извадени по-малко от половината.