Само България и Белгия нямат кандидат за еврокомисар, срокът вече изтече

Новините

02-08-2014, 07:32

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Недостигът на жени в бъдещата Еврокомисия е шанс за България да получи по-важен ресор

България и Белгия са единствените, които още не са подали номинации за еврокомисари. Крайният срок, даден от избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, изтече в полунощ.

Две кандидатури и няколко жени не достигат на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да разпредели на ресорите между бъдещите евроминистри, съобщи БТВ. 

"Следваща стъпка е Европейският съвет да определи на 30 август Върховния представител за външна политика и председателя на Европейския съвет - решение, което трябва да отговаря на географския и демографския баланс. След това г-н Юнкер ще може да финализира състава на комисията, като това ще стане в началото на септември", обясни говорителят на ЕК Наташа Берто.

Битката кой да стане първи дипломат на Европейския съюз започва наново, след като Полша и Италия официално номинираха външните си министри Радослав Шикорски и Франческа Могерини за поста.

Недостигът на жени в бъдещата Еврокомисия е шанс за България да получи по-важен ресор, ако според очакванията Кристалина Георгиева бъде официално номинирана, коментират анализатори.