Варна с школа за деца по етнография и занаяти

Мисия Варна

01-08-2014, 11:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Чрез изучаването на българската празнично-обредна система, изследването на рода, учениците ще се учат да съхраняват ценностите на българщината

Общински детски комплекс - Варна открива нова школа по етнография и художествени народни занаяти, която ще се нарича "Творилницата". Тя е за ученици от IV до ХII клас, с афинитет към ръчното творчество и с интереси към историята, етнографията, археологията.

Школата предоставя възможност за занимания в областта на традиционните национални домашни занаяти, които днес се възприемат като уникално приложно изкуство. Опознавайки народния бит и култура, децата и младежите ще развиват своя талант и творческо мислене, ще усвояват знания, умения и сръчности, необходими в живота, ще възпитават у себе си нравствени добродетели, ще вникват в емоционалната атмосфера на родната традиция.

Чрез изучаването на българската празнично-обредна система, изследването на рода, ще се научат да съхраняват ценностите на българщината. В "Творилницата" те ще откриват, изследват, осмислят и представят интересни факти от историята, археологията и етнографията на българите.

Ще се инициират и организират срещи с учени и специалисти. Децата ще участват в състезания, изложби, национални и международни конкурси. Те ще разработват и реализират свои проекти. Ръководител на школата е Бригита Златарева-Маринова - учител по история.