ЦИК:Бюлетините ще се броят два пъти заради преференциите

Новините

31-07-2014, 15:51

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ще се отчита и дали това е направено със знака Х или V и със задължителния по закон син химикал

Централната избирателна комисия определи правилата, по които секционните комисии ще отчитат преференциите за народни представители и общински съветници. Според тези указания, които дават последователността в действията на секционните комисии, става задължително бюлетините да се броят два пъти, съобщи БНР.

На последния евровот подобни указания за броене нямаше. Така всяка секционна комисия сама решаваше как ще ги брои.

Решението на ЦИК гласи, че след като се установи броят на действителните гласове за всяка партия и те се впишат в протокола, ще се пристъпва към преброяване на преференциите за всеки отделен кандидат в партийните листи. За целта ще се използват бланки-чернови.

При първото броене бюлетините ще се преброят на купчини, а след това определен член от секционната комисия ще взима бюлетина от купчинката с действителните гласове за партията или коалицията, ще я показва, ще обявява поредния ѝ номер и кандидата, за който е посочено предпочитание, или ако няма отбелязано такова. Ще се отчита и дали това е направено със знака Х или V и със задължителния по закон син химикал.

Новият Изборен кодекс въведе преференциалното гласуване, чрез което могат да бъдат пренареждани партийните листи. Това бе приложено за първи път на евровота, В резултата на приложение на модела в Реформаторския блок водачът на листата Меглена Кунева бе изместена от втория-Светослав Малинов.

Преференциалното гласуване осигури място в ЕП и на 15-ия в листата на "Коалиция за България" момчил Неков, който успя да измести водача Сергей Станишев.

Според текстовете в кодекса при изборите за народни представители и общински съветници също е възможно пренареждане на партийните листи, при тях обаче всяка бюлетина, подадена без преференция се брои за преференция за водача.