Два милиона делфина в Черно море?

Животът

31-07-2014, 11:39

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

На 7 септември Европейската комисия трябва да оповести данните от преброяването им преди година

Да провери слуха, че делфините в Черно море вече са над 2 милиона, се е заел репортер на "24 часа".

“То много нещо. Знаеш ли какви сюрии са”, казва за делфините един от най-легендарните рибари на Варна Агоп Агопов. От десетина години той защитава тезата, че броят на любимите на хората грациозни животни трябва да бъде регулиран.

Според Агопов делфините са започнали да се множат с първите американски военни кораби в началото на 90-те години. “Те ги докараха от Средиземно море”, убеден е рибарят.

Никой друг от колегите му не дръзва да изкаже подобно революционно мнение да се възстанови ловът на делфини в Черно море. Всички по таляните обаче мърморят под сурдинка, че огромните хищници влизат в мрежите, правят ги на салата и освен че изяждат рибата, съсипват инвентар за хиляди левове.

Агопов има още един аргумент. Неговият вуйчо Марин Павлов, който е на 80 г., е последният дългъч от българския делфинолов. Дългъч е най-странната професия, при която смел млад плувец трябва да скочи от кораба и да хване ранения от пушка делфин, за да не потъне. Павлов и сега добре си спомня колко пъти е рискувал живота си, когато потъващото умиращо животно е можело да го завлече на дъното.

Повечето рибари уважават делфиновото филе, което, намазано с чимен и пипер, е по-вкусно от телешката пастърма. И до днес някои извратени гастрономи бродят по рибарските хижи и успяват да си доставят някое и друго парче от деликатеса, защото и досега уловът на делфини се практикува бракониерски. Особено в райони, където бият рибата с бомби и преследват изключително редкия черноморски лаврак, който е по-скъп дори от калкана. Друг е въпросът, че през 60-те г. във Варна хранеха децата в детските градини с делфиново месо.

Слуховете, че делфините в Черно море са вече 2 милиона, ще бъдат потвърдени или отречени на 7 септември. Тогава Европейската комисия трябва да оповести данните от преброяването им, което се проведе през юли м.г. в България, Румъния и част от Украйна. От българска страна участваха научните сътрудници Виолин Райков от Института по океанология и Константин Михайлов от Института по рибни ресурси.

“Мога да кажа само, че броят им е далеч от милион. Засега обаче няма как да го оповестим официално. Преброяването бе извършено с кораби и самолети, имаше преброяване и от Поти до Украйна с ферибот”, каза Райков, който е и представител на България в черноморската комисия.

В проекта на стойност 400 000 евро имало и въпросници към рибарите. Никой от тях не е заявил, че иска делфините да бъдат убивани, въпреки че съсипват таляните.

“По-големият проблем са хрилните мрежи за калкан. В тях делфините се намотават и загиват. Оказва се, че поставянето на устройства, които да отблъскват делфините с радиовълни, не е ефективно, защото те привикват с тях. А и техниката е много скъпа. Вероятно ще се стигне до решение да се промени законодателството и времето за улов на калкан”, добави Виолин Райков.

Той твърди, че няма конфликт между рибарите и делфините, защото върховните хищници се появяват, когато има риба, и са част от екосистемата на Черно море.

Според преброяването няма данни и за нашествие на делфини от Средиземно море към нашите брегове. И сега основни са трите вида - обикновеният черноморски делфин, морската свиня и афалата. Единственият нашественик е бутилконосният делфин, който зимува в Мраморно море и напролет тръгва след пасажите от хамсия и сафрид на север към Украйна.

“Слуховете за поява на китове в Черно море са непотвърдени. Има данни единствено за появата на риба меч и на големите 300-килограмови оркиноси, които са от рода на сафрида. Данните обаче са отпреди 50-100 години”, обобщава Райков.

Малки свински черноморски делфини от години живеят в акваторията на варненското пристанище и правят номера на въдичарите. Любимо занимание на интелигентните животни е да се приближат призори до клечащите на светеща плувка рибари и да скочат на метър-два от тях с надеждата да ги изпръскат. Често делфините гонят закачени за куките риби и ги отмъкват с невероятна сила.

“Беше към 3,30 ч. Тази здрава пръчка, която може да извади 10 кг риба, стана на сол. Изведнъж нещо удари в тъмното, усетих движение и после - скъпата въдица се строши едновременно точно на 3 места”, разказва Тодор, който всяка нощ лови илария на плувка.

По принцип рибарите във Варна не могат да се разберат добре ли е да се появи делфин, докато ловят, или не. Според едните рибата изпада в шок и престава да кълве. Според втората теория обаче точно делфините докарват пасажите към брега и тогава уловът е по-голям.

Преди години на плажа в Шкорпиловци десетки рибари чакаха кефала от ранно утро и нито една въдица не помръдваше. Към обяд отчаяните въдичари видяха страхотен парад. Осем огромни афали се бяха наредили като военно формирование и минаха в строй на метър от брега под колоните на местната естакада в търсене на риба. Странно, но в този момент нямаше нито един човек да се къпе в морето.