Матиас Хьопфнер: България не се възползва от предимствата на ЕС

Новините

31-07-2014, 11:28

Снимка:

sbj-bg.eu

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

"Гражданското общество у нас се е събудило, носено от едно еманципирано, ангажирано и талантливо младо поколение, което е обърнато към света"

Според германският посланик у нас Матиас Хьопфнер.страната ни не успява да се възползва от всички предимства на членството си в ЕС, което личи на първо място от незадоволителното към момента усвояването на европейските фондове. Той определи темата като много важна в този момент предвид блокираните европейски средства по някои програми.

"Проблемът е в процедурите по отпускането на средствата и подобряването им ще бъде едно от основните предизвикателства за следващото българско правителство, включително и за служебния кабинет", заяви той пред БНР.

Той определя прозрачността при обществените поръчки като фактор от ключово значение и смята, че е съвсем естествено ЕК да реагира, защото тя управлява парите на данъкоплатците от всички страни-членки на ЕС. "Въпреки всичко смятам, че в последно време България осъзнава, колко важно е да се справи с този проблем, при това максимално бързо, изтъкна той.

Матиас Хьопфнер, чийто мандат изтича, напуска България след пет години у нас. Името му се завъртя упорито в публичното пространство с отвореното писмо по време на миналогодишните антиправителствени протести. Той заедно с неговия тогавашен френски колега Филип Отие призоваха Пламен Орешарски да се вслуша в гласа на протестиращите. Според него гражданското общество у нас се е събудило, носено от едно еманципирано, ангажирано и талантливо младо поколение, което е обърнато към света.

"Днес вече се говори открито по теми, които доскоро бяха табу, а това е успех на гражданското общество. Трябва да подчертая, че в този процес важна и конструктивна роля играе и българският президент, който заговори открито за дефицитите и проблемите на страната", посочи дипломатът.

По думите му те са основно в областта на правосъдието, и то на първо място в прилагането на законите, особено по отношение на високите етажи на властта. "Тук все още се наблюдава известна избирателност при прилагането на закона, а това води до загуба на доверие не само от страна на гражданите, а и от страна на чужди инвеститори. За мен основният проблем е в съществуването на частни икономически интереси, които се сформираха по време на прехода и доведоха до известно преплитане с политиката", изтъкна Хьопфнер.

Той обаче коментира, че лобизмът е легитимна практика и съществува навсякъде, включително и в Германия, но съществува при определени граници, които не бива да се преминават. Дипломатът беше категоричен, че не бива да се допуска възникването на държава в държавата, защото това подкопава легитимацията на държавните органи и пречи на икономическото развитие.