Варненец сред претендентите за короната по въздушна китара

Победителят ще представи страната ни на Световния финал в Оулу, Финландия

Националният финал по Въздушна китара на България се провежда утре в столицата, на който ще бъде коронован новият шампион. Шампионатът се провежда за втора поредна година у нас и е лицензиран член на Световнта мрежа на шампионатите по Въздушна китара. Най-добрият български изпълнител в музикалното състезание ще пътува, на разноски на организаторите, до Оулу, Финландия, където ще представи страната ни на Световния финал от 27 до 30 август.

На финала се класират първите трима от всяко регионално състезание. Тази година квалификационните битки бяха във Варна, Пловдив, София и Созопол, където шампиони станаха съответно Атанас "Air Grinder" Цветков, Рубен "Tommy the Cat" Фермюлен (холандец, който живее в Пловдив), Жоро "Фотото” Николов и Георги "Доктора" Ставраков.

Останалите участници, които си пробиха път до финала и потвърдиха участие са Димитър "The D" Маринов и Иван "Air Zack" Милушев от Повдив, Симеон „Дедо ти Мони” Германов и Боби "El Capiten" Димитров от София. Созополските звезди, най-вероятно ще предпочетат да изкарат лятната си почивка без прекъсване и сами ще се лишат от големия шанс за влизане във въздушната зала на славата.

Всички участници в тазгодишния финал, с изключение на Жоро "Фотото" Николов и Боби "El Capiten" Димитров, са дебютанти в шампионата и са силно мотивирани да покажат безкрайна лудост и иновативно въздухарството, за да спечелят титлата. "Фотото" от своя страна, излиза на финала да защитава шампионската си титла от миналата година. Още един фактор в полза на неговото самочувствие е деветото му място от Световния финал 2013 – участник дебютант, от дебютираща страна, с класиране в първите 10.

Няма специални изисквания, за участие в шампионата по въздушна китара. Не се изискват и умения за свирене на истинска китара. Въздушната китара е свирене на невидим инструмент, тоест въздух. Състезанията се провеждат в два кръга по една минута. В първи кръг всеки състезател изпълнява едноминутно парче, което е подготвил и тренирал предварително. Във втори кръг всички състезатели изпълняват едно и също непознато, едноминутно парче, за да може журито да ги оцени на еднакъв критерий способностите им за импровизация.

Препоръчително е сценичното поведение на участниците да имитира блестящо или да надминава безпощадно харизмата и динамиката в сценичното поведение на любимите им рок звезди. Обикновено има два вида участници – въздухари със сериозни намерения и въздухари, които идват просто да се забавляват. Журито оценява безпристрастно и двата вида с оценки от 4.0 до 6.0, като другите два критерия освен владеенето на сцената и публиката са убедително наподобяване на свирене на китара, и въздухарство – въплъщаване на духа и мисията на Въздушната китара.

Мисията на Въздушната китара е да спомогне за постигането на пълен световен мир. Когато човек свири на Въздушна китара, ръцете му са заети и не може да държи оръжие. Според идеологията на Въздушната китара, ако всички хора по света заедно засвирят Въздушна китара, настъпва световен мир, климатичните промени престават и всички злини изчезват.