ГЕРБ напуска парламента

Новините

30-07-2014, 11:11

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Отказват се от актуализацията на бюджета

Парламентарната група на ГЕРБ повече няма да влиза в Народното събрание, за да не се говори за общите действия с ДПС, стана ясно днес от думите на Бойко Борисов на извънреден брифинг в Народното събрание. Така на практика ГЕРБ се отказа от актуализацията на бюджета. Преди ден Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Гласуването на второ четене трябваше да се проведе в понеделник.

"Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме "Оставка", в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка "ГЕРБ и ДПС" и "коалиция КТБ", каза Борисов.

Решението за напускане на НС бе обявено след разговор на Борисов с председателя на парламента Михаил Миков. Той обясни, че ГЕРБ "много са искали" да помогнат на президента и на служебното правителство, но се отказват заради коментарите на БСП. Той пожела и приятна игра на БСП.

"Ако тази коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ бе успешна, парламентът щеше да работи, щеше да има кворум, щяха да са си актуализирали Здравната каса, щяха да си приели закона за отпадъците, щяха да са направили всичко – така, както си направиха Закона за Сметната палата, Закона за МВР, както работиха година и два месеца", посочи Борисов.

Той обясни, че ГЕРБ са се опитали да вземат отговорна "отговорна и държавническа позиция" по отношение на бюджета, но сега ще оставят всичко в ръцете на БСП. "Преди 3-4 месеца аз ви казах, че ще дойде ден, в който да имаме дилема – партията или държавата. Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, "Атака" и БСП", каза Борисов.