Бронирани прозорци срещу крадци

Крими

30-07-2014, 06:34

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Бандити подреждат дома след удара, жертвите не подават сигнали в полицията

Студеното време това лято промени навиците на крадците, обясняват от МВР. За първи път тази година криминалният контингент от София не се е отправил към морските ни курорти, а действа на територията на най-големия град. А ситуацията с някои банки у нас допълнително напълни гушата на апашите, признават криминалисти. 

Два сигнала на СОТ може да спасят жилището от крадци. Това е последният съвет на разследващите срещу набезите на апашите. Изисква се единствено СОТ-ът да е на различни фирми. Единият предавател, който излъчва сигнал, се слага на видно място, за да подведе крадците да се насочат към него, за да го обезвредят. Другият обаче трябва да е скрит, така че да продължи да действа. По този метод бандитите смятат, че необезпокоявано могат да си крадат от апартамента, когато биват изненадани и заловени на място в жилището. Сред другите сигурни методи, особено за хората, които живеят в къща или вилните места, е да се укрепят прозорците. Това обаче не трябва да е с алуминиева дограма, а със защитно бронирано фолио. То се лепи върху стъклата и така ги предпазва от счупване. Статистиката за страната сочи, че само в София на всеки три часа се обира едно жилище.

Хората обаче масово не подават сигнали след обир на домовете им, показа проверка на "Стандарт". Юлияна Кръстева от столичния кв. "Иван Вазов" разказа как апартаментът й, който се намира на първия етаж на блока, е ставал жертва на апашите два пъти за последните няколко месеца. И в двата случая обаче тя не е сигнализирала полицаите. "За какво да им се обаждам. Преди време обраха друг мой имот, само боклук направиха и вдигаха рамене. Няма смисъл да си губя времето", обясни потърпевшата пред екипа ни. Крадците успели да влезнат в жилището, след като разрязали част от металната решетка на балкона в следобедните часове. "Когато отключих вратата, нямаше и следа от нахлуване. Всичко си беше на мястото, не беше разхвърляно, нямаше и счупени стъкла. Не знам как са отворили дограмата", обясни още Кръстева. Жената била сащисана, след като с учудване открила, че злато и накити липсват. Първите 20 минути след като се прибрала, тя дори не забелязала, че крадци са тарашили дома й. Самата дограма на балкона има заключваща система, която обаче дори от фирмата я предупредили, че не е много надеждна. "Тя не беше пипната. Не знам как са отключили и после даже са я заключили", с учудване разказа жената.

Междувременно в столичния кв. Бояна гладни крадци обират дори железни инструменти. "Къщата срещу нас я обираха на два пъти, но там не живеят хора", разказа Мария Савова от квартала. Доста от къщите там имат жива охрана или камери. Кучетата също плашат крадците, твърдят местните. 

По кварталите обаче расте броят на безделниците, които освен че се препитават с кражби, могат и да бъдат добър доносник за опитните крадци. Така в различните квартали някои от хитрите банди "наемат" безработни, които да донасят информация за обитателите на набелязаните от тях жилища или къщи. Обикновено обирджиите влизат в апартаментите денем между 10 и 17 часа и нощем между 23 и 3,00 ч. Плячката се пласира не само по заложни къщи. Във всеки квартал има прекупвачи. Те имат твърда клиентела както сред крадците, така и сред купувачите. Обикновено предпочитат да се отърват бързо от откраднатото, затова го продават значително по-евтино. Например краден лаптоп или телефон може да се купи от крадеца за 80 лева вместо 800 лева, каквато му е реалната цена. Много редки са случаите, когато ако крайният клиент си купи лаптоп за 300, а не за 1000 лв., се обажда в полицията, защото е сигурен, че е краден. Най неухажваните от апашите квартали са "Люлин", "Дружба" и "Младост".

По данни на криминалистите заради лошото време този летен сезон доста от апашите останали в градовете. Отделно банковата криза, която накара хората да си теглят спестяванията от трезорите, още повече увеличи броя на желаещите да крадат пари, скрити под дюшеците. Отделно ниските заплати и финансовата криза изкараха много нови млади крадци, които тепърва навлизат в занаята. По-голямата част от обирджиите обаче вече са рецидивисти, показват данните. Още с излизането си на свобода от затвора те получават предложение да станат или наркодилъри, или т.нар апартаментаджии. Според запознати  в затвора дори им обяснявали как се влиза в чужд дом. Най лесният и изпитан метод бил през терасата на дома по време, когато собствениците са или на почивка, или на работа.

Междувременно отчетът на МВР сочи, че от престъпленията против собствеността кражбите заемат най-висок относителен дял - 84,3%. През първото полугодие на 2014 г. са регистрирани 28 656 престъпления при 32 516 за същия период на 2013 г. Наблюдава се намаление от 11,9%.