Умна обувка ни води по пътя

Новините

30-07-2014, 06:12

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Те се предлагат в червено и черно и ще се появят на пазара през септември

Обувките са неразделна част от ежедневието ни, като пазят краката от дъжд, слънце, вятър и всякакви остри предмети по пътя, а освен това са и задължителен завършек на облеклото ни. Човек би казал, че това е повече от достатъчно. Индийска компания обаче откри технология, с която обувките, освен необходими и красиви вече са и умни. Скоро тя пуска на пазара специални интелигентни маратонки и стелки, които казват накъде да вървите и дали да свиете вляво или вдясно. Технологията позволява обувките "Лейчал" да бъдат свързани със смартфона ви посредством блутут.

С Google Maps задавате предварително в телефона пътя на обувките от едно до друго място, а после оставяте те да ви водят по улицата. Как става това? Когато достигнете до място, където трябва да завиете, лявата или дясната обувка започва да вибрира, за да ви окаже посоката. А ако се объркате - следва нова поредица от вибрации, докато хванете правилната посока. Технически консултант дори предложи през обувките да се пуска лек ток за непослушните пешеходци, но до това едва ли ще се стигне, тъй като обувките са много лесни за употреба, показват предвателните тестове.

"Дюсер текнолоджис" е създадена наскоро от двама индийски инженери, следвали и работили в САЩ, преди да се върнат в родината си, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Компанията започнала да конструира обувки, които да помагат на незрящи да се придвижват самостоятелно

в комбинация с бастуна им. С развитието на проекта обаче станало ясно, че обувките могат да имат и други употреби. Името на маратонките на индийски означава "води ме по пътя". Те са идеални за крос през непознат терен, парк или туристическа обиколка на непознато място. Използват се без проблем и при планинско катерене с колело. Освен това могат да служат като

педометър, който брои стъпките ви, 

и уред, показващ как тялото ви гори калориите. Умните обувки позволяват и социални контакти, като можете да споделите с други абонати, ползващи същото мобилно приложение, как е минала тренировката ви.

Обувките, които се предлагат в червено и черно, ще се появят на пазара през септември. За тези, които не искат да се вижда, че са с по-специални обувки, се предлагат умни стелки, които може да сложат и в маратонките си за тренировка. Новият продукт може да се свърже

с айфон или със смартфон със системите "Андроид" или "Уиндоус"

За някои идеята за умни обувки изглежда странна, след като могат просто да следят пътя на екрана на смартфона си. Не забравяйте обаче, че често ходейки с поглед, вперен в екрана, можем да паднем, да се ударим някъде и да сме опасни не само за себе си, но и за околните. Умните обувки дават възможност да разглеждате спокойно наоколо, като в същото време винаги показват коя е вярната посока.

"Обувките са естествено продължение на тялото. Може да излезете от вкъщи без часовника или лентата за ръка, но няма да тръгнете, без да си сложите обувки", обяснява 30-годишният Криспиан Лорънс, един от двамата създатели на компанията и неин изпълнителен директор. Той използвал своя опит като прокурор по патентите в САЩ и издействал 24 международни и индийски патента за интелигентните обувки на компанията.