Спасяват уникални професии във варненските училища

Чака се министерска благословия да съберe две професии в една паралелка

От инспектората по образование опитват да спасят някои уникални професии, за които няма достатъчен брой ученици, желаещи да ги изучават, научи Varnautre.bg. В нарочен доклад до министъра от инспектората са поискали разрешение да бъдат утвърдени няколко такива паралелки под минимума ученици, както и събирането на две професии в една паралелка, обясни началникът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова. Очаква се до дни министърът да даде добро за това.

Предложено е професиите "Конструиране и моделиране на облеклото" и "Организация на козметичните услуги" в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн да бъдат събрани в една паралелка. Паралелки под минимума са предложени за професиите "Архитектурна реставрация" в Строителния техникум и "Експлоатация на пристанището и флота" в Морската гимназия.

Като цяло след приключване и на 4-ия етап от приема през тази година незаетите свободни места са основно в професионалните гимназии. Най-засегнати са Строителния техникум, ПГ по текстил и моден дизайн и ПГ по химични и хранително-вкусови технологии. Въпреки, че има ученици, кандидатствали за профилирани паралелки, положили успешно изпитите по БЕЛ и математика, те предпочитат да останат в общообразователни училища, а не и в професионални, каза Венцеслава Генова. Четвъртият етап е последен за приема след 7-ми клас и е по ред и условия на директорите на училищата. След третия редовен етап останалите незаети свободни места са били общи 100, уточни още Генова.