В деня за борба с трафика на хора: С ръце да направим сърце

Животът

29-07-2014, 13:30

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От всички случаи на трафик 80% засягат сексуална експлоатация

30 юли е обявен за Международен ден за борба с трафика на хора за пръв път през тази година, на 46-тата среща на Общото събрание на Комитета по социални, хуманитарни и културни въпроси към ООН. В подкрепа на тази инициатива, дирекция "Превенции" и Местната комисия за борба с трафика на хора, организират информационна кампания. Утре всеки може да се снима за спомен във Варна, показвайки знака за съпричастност към жертвите на трафика – сключени ръце във формата на сърце.

Кампанията ще се проведе от 18 часа на пл. Севастопол. Доброволци ще предоставят информация по проблема за трафика на хора, ще разясняват методи за предпазване от въвличане в него и ще апелират към съпричастност и подкрепа за жертвите. Ще бъдат раздавани информационни материали, балони и стикери.

Трафикът на хора, наричан още "съвременна форма на робството", е грубо нарушение на правата на човека. Престъплението засяга жени, мъже, момичета и момчета от всички националности, като от понесените тежки вреди жертвите страдат през целия си живот. По данни на ООН, близо 20% от жертвите на трафик на хора в Европа и Централна Азия са деца. От всички случаи на трафик 80% засягат сексуална експлоатация. Международната организация на труда изчислява жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация на 2.4 милиона души в целия свят.

За повишаване чувствителността и съпричастността към жертвите на трафика на хора, ООН провежда в световен мащаб инициативата Blue Heart Campaign (Кампания "Синьо сърце").