Срокът на властта изтича, роми спряха влаковете

В София протестират, искат президентът да вземе отношение

Десетки роми блокираха днес жп линия в столичния квартал Факултета. Каруци и деца по релсите спират пореден влак. Недоволните от случилото се в Стара Загора се страхуват, че след 30 юли ще съборят незаконните къщи и в София, Видин и Монтана. Нямали официално предупреждение, но хора от властта казвали тази дата. Блокадата ще продължи до 12 часа.

Половин час след началото на протеста недоволството придоби по-конкретен характер. Искането вече е да се узаконят всички незаконни цигански къщи в София. "Не става въпрос за бараки, а за масивни къщи. Те плащат ток и вода. Така е 15,20,30 години. Искаме да има мораториум върху незаконните постройки, да не се бутат. Защото това са единствени жилища на ромите, в които живеем. Събирали сме пари стотинка по стотинка. Имаме си скици и нотариални актове. Не искат да ни узаконяват, защото сме роми. Искаме президентът да вземе отношение. Ако не се реши проблемът ще се самозапалим в Страсбург", бяха част от коментарите на циганите до жп релсите.

Малко по-различна е ситуацията към днешна дата във Варна. Все още няма легнали по релсите. засега, но варненските цигани предупредиха, че смятат да блокират влаковете, ако властта не им предостави жилища.  На 21 юли беше даден 14-дневен срок. Дали ще бъде фургон, дали ще е някой парцел от общината, но властта трябвало да излезе с адекватно решение. 
Протестите във Варна все още са на фаза заплаха. Кога реално ще започне събарянето на копторите край дерето в "Максуда" също не е ясно.