$50 млрд. обезщетение за собствениците на 'Юкос"

Парите

29-07-2014, 06:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Москва дължи компенсация заради национализацията на компанията

Арбитражният съд в Хага подкрепи иска на акционерите на някогашния петролен гигант "Юкос" и им присъди обезщетение от $50 млрд. за нанесени щети. Съдът реши, че Русия е нарушила енергийната харта и незаконно е присвоила активите на „Юкос”. Арбитражният съд удовлетворил половината от първоначалния иск за 114 млрд. долара.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че страната му ще използва всички правни възможности, за да защити интересите си, и ще обжалва.

Според решението на магистратите Русия трябва да изплати 50-те млрд. долара до 15 януари, посочва Лента.ру. Ако Москва не нареди парите дотогава, ще започне да се начислява наказателна лихва.

Делото, проточило се близо 10 години, касае един от най-големите търговски искове срещу Русия. Той бе заведен от кипърски компании на регистрираната в Гибралтар група "Менатеп", чрез която Михаил Ходорковски контролираше петролния гигант. В наши дни холдингова компания се нарича „Груп Менатеп Лимитид” (GML). Ходорковски обаче не е акционер в нея и затова не е страна по делото в Хага.

Най-голямата част от обезщетението трябва да отиде при Леонид Невзлин, който имаше дял от около 70% (след като Ходорковски прехвърли своята част на "Менатеп") и избяга в Израел, за да не бъде преследван в Русия. Останалите четирима, притежаващи еднакви дялове, са Платон Лебедев, Михаил Брудно, Владимир Дубов и Василий Шакновски.

Присъдата е удар за Русия в момент, когато страната е подложена на международни санкции заради намесата си в Украйна и свалянето на малайзийския самолет в територия, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Руската страна настоява, че решението, заемащо около 500 страници, е неоснователно. Според Москва енергийната харта е подписана от премиера Виктор Черномирдин през 1994 г., но тя така и не е ратифицирана от парламента в Москва и е действала само частично - в онези текстове, които не противоречат на конституцията и руските закони. Освен това според адвокатите на Русия съдът в Хага няма компетенции да разглежда подобно дело и случаят „Юкос” може да се урежда единствено в руската правораздавателна система. Русия твърди, че съдът не е взел предвид факта, че данъчни спорове се решават в трите страни, където са регистрирани засегнатите в делото компании - Русия, Кипър и Великобритания.

Руският петролен гигант "Роснефт" съобщи, че не очаква да бъдат предявени претенции към компанията, придобила голяма част от активите на "Юкос" на търг, след обявяването на фалит. Директорът на GML Тим Озбърн обаче не изключи завеждане на иск срещу "Бритиш петролеум" като акционер в "Роснефт", в случай че Русия не изпълни задължението си да изплати компенсацията.

Преговорите с Брюксел отложени за след месец

ЕК предложи на 29 август в Москва да се проведе следващата среща между еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и руския енергиен министър Александър Новак по въпросите с газа. Този месец имаше поне две съобщения на руското енергийното министерство, че въпросната среща може да се проведе "следваща седмица".

Уточняваше се също, че руската страна смята да повдигне и въпроса за "Южен поток". Срещите така и не се състояха. Гюнтер Йотингер вече бе казал, че реализирането на проекта "Южен поток" ще зависи и от събитията в Украйна.