Чиновници в Скопие въртят бизнес с българско гражданство

Новините

29-07-2014, 06:24

Снимка:

Монитор

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Правосъдното министерство с мерки за ограничаване на броя на кандидатите

Държавни институции в Македония вземат между 1000 и 1500 евро, за да съдействат за попълването на формуляри за кандидатстване за българско гражданство, съобщи вчера зам.-правосъдният министър Илия Ангелов. След тежки преговори със Скопие обаче тази дейност била ограничена.    

От правосъдното министерство коментираха, че не е тайна, че българското гражданство се търгува. Основният мотив на кандидатите да станат българи е след получаването на паспорти да заминат за Западна Европа, където се отказват от нашето гражданство. "Това е европейски въпрос", допълни вицепремиерът в оставка Зинаида Златанова. Министерството е намалило броя на предложенията за българско гражданство, констатира вчера ръководният екип на ведомството, който отчете дейността си за година и два месеца управление. През 2013 година е имало 17 500 преписки, а до края на юни тази година те са достигнали едва 7800. Най-много са кандидатите за българско гражданство от Македония – 3900 души, следвани тези от Молдова – 934, Украйна – 761, и Сърбия – 415. Мераклиите да се сдобият с български паспорт от Албания и Косово пък са намалели - през 2013 година 1041 албанци са поискали българско гражданство, а тази година – само 202. 250 са били косоварите, които са кандидатствали през миналата година, при 98 за тази година.

С прецизиране на реда за издаване на укази за българско гражданство, се похвали още зам. правосъдният министър. „Дадохме ясно да се разбере, че българското гражданство не е за продан и българските деца не са за продан”, отбеляза Златанова. За международните осиновявания се прилагал принципът - не се търсят деца за семейства, а родители, подходящи за дадено дете, което обикновено е болно.

Златанова призова съдебната реформа да стане национален приоритет. Според нея партиите в следващото НС трябва да изработят декларация с основните приоритети – избор на главен съдебен инспектор, приемане на новия НК и обща стратегия за съдебната власт. „В самата магистратска общност няма съгласие и единна визия за тяхното бъдеще”, подчерта Златанова. Тя уточни, че тази година бюджетът на съдебната власт е увеличен с 30 млн. лв., а в момента МФ търси още 19 млн. лв. за издръжка. На финала на своето управление Златанова обяви, че през последните години институциите у нас се рушат, което е причината те да не могат да взаимодействат помежду си.