9 млрд. лева не стигат за "лечението" на България

Новините

28-07-2014, 11:59

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Държавата прилича на болен човек, заяви депутатът Павел Христов

Общата сума за стабилизиране на държавата към днешна дата е над 9 милиарда лева, изчисли народният представител Павел Христов от ГЕРБ, цитиран от Дарик

Държавата прилича на болен човек, а лечението изисква средства. Така варненският народен представител от ГЕРБ Павел Христов описа ситуацията в страната. По представените от него сметки между 700 и 900 милиона лева са загубите от неизпълнение в данъчните приходи. За да функционира нормално Здравната каса, са необходими между 230 и 330 милиона. Като минимум по финансиране по оперативните програми са нужни поне 500 милиона, за да продължи изпълнението на проектите.

За да може да се стабилизира положението, е необходим нов лимит на дълг и реално теглене на такъв в размер на 1,72 милиарда лева. Минимум милиард и половина са нужни за допълване на фонда за гарантиране на влоговете, смята Христов.

„Една година и два месеца агония е към своя край. Въпреки оставката на правителството обаче, ситуацията е сериозна. Нанесени са сериозни поражения, които изискват бързо вземане на мерки“, коментира той.