Сметната палата: България може да остане бедна и след 2020 г.

Парите

28-07-2014, 06:33

Снимка:

n/a

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Одитен доклад констатира напрежение в администрацията

В критичен одитен доклад Сметната палата критикува работата на правителствата на Борисов и Орешарски при подготовката на споразумението с ЕС за следващия програмен период до 2020 г. и предупреждава, че ако не се прецизират целите ни и начинът, по който искаме да ги постигнем, може да не отчетем напредък и след 7 години.

"Разпиляването на усилия и средства с обхващане на всичките възможни тематични цели ограничава вероятността за постигането на икономическо, социално и териториално сближаване на България до средните показатели в ЕС и след 2020 г.", пише в документа, обявен на сайта на одитната институция. Докладът обхваща периода от началото на 2012 до 30 септември 2013 г. Така са включени четири месеца и от мандата на правителството в оставка. Споразумението беше преправено по-късно и пратено в Брюксел на 2 април 2014-а, но на 6 юни отново ни го върнаха със забележки от ЕК.

Сметната палата критикува подхода при подготовката на договора, с който ще харчим европарите през следващите 7 години. Тя не е доволна, че не са отчетени грешките и слабостите на усвояването на европарите през този програмен период. Имало опасност да се повторят и през следващите години.

Против са еврочиновниците да минат на трудов договор
Одиторите са констатирали и "напрежение" в администрацията, тъй като досега е била разделена на "привилегировани" (т.нар. европейски дирекции) и останалите структури в министерствата. Това често водело до затруднения в комуникацията и до невъзможност за пред­приемане на необходимите съвместни действия във връзка с изпълнението на програмите. Не се одобрява и подготвената концепция всички служители в евродирекциите да минат на трудов договор.

Това ще позволи вдигане на заплатите им над нивата, записани в класификатора на държавните длъжности. В момента те са държавни служители и според правителствено постановление получават двойни заплати