Край морето се слага шоколад вместо месо в дюнера

Животът

27-07-2014, 06:28

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Оригиналната идея идва от Италия,но по Черноморието е побългарена

Никой любител на сладките изкушения не би устоял на вида на огромен дюнер, пълен с... шоколад. Звучи примамливо, а от вида му на живо се получава обилно слюнкоотделяне. Шоколадовият дюнер е най-новото лятно лакомство, което привлича туристите край морето.

Човек може да се почувства преял дори само докато гледа как приготвят огромната калорийна бомба. Вместо месо на шиш са подредени доста на брой дебели шайби кафяв и бял шоколад. За да не се разтичат в жегите, са поставени в специална машина, която поддържа постоянна температура от 19 градуса.

Шоколадът се стърже със специален уред, но същата работа върши и обикновена белачка. Идеята е да се получат бели и кафяви стърготини, които се събират в картонена лопатка.

Основата, върху която се изсипват, е нещо средно между 

палачинка и гофрета. Тестената платка е сладка на вкус и доста по-дебела от традиционната палачинка. Рецептата за нея обаче се пази в тайна. За няколко секунди се изпича на метална плоча и докато е още гореща, върху нея се подрежда пълнежът. 
С шприц отгоре се нанася обилно количество ванилов крем. Посипват се и карамелизирани кокосови стърготини. Към тях може да се добави и някакъв топинг по избор - карамел, горски плодове, ягода. По средата се поставя бишкота, а най-отгоре щедро се изсипват шоколадовите стърготини. Всичко това

внимателно се увива с тестената платка

Всъщност в оригиналната рецепта, която идва от Италия, в дебелата палачинка се слага само шоколад. Идеята е побългарена и по нашето Черноморие се приготвя, като се добавят и останалите продукти. Заради многото пълнеж го кръщават шоко дюнер.

Заради топлата палачинка, а и горещото време шоколадът буквално се разтича в устата. В комбинация с останалите съставки има наистина великолепен вкус. Само страстен почитател на сладкишите може да изяде наведнъж цялото това количество. Повечето хора успяват да се справят с него до половината и го прехвърлят на приятел или друг член на семейството. Не е задължително да се яде, докато е още топъл, въпреки че тогава е най-вкусен. Можете да си оставите част от него за по-късно, няма да загуби вкусовите си качества.